BORSADA OMUZ-BAŞ-OMUZ MATRUŞKASI NE OLDU?

BORSADA OMUZ-BAŞ-OMUZ MATRUŞKASI NE OLDU?

BİST 100’de dolar bazında 2015 ortalarından beri oluşumu izlenen ters omuz-baş-omuz formasyonu var. Bu formasyonun sağ omuzu da bir ters omuz-baş-omuz olarak gelişirken, onun içinde bir tane de 30 dakikalık grafiklerde izlenebilen ters omuz-baş-omuz oluştu. Bu en küçük formasyon boyun çizgisi denilen direncini kırdı ancak hedefe ulaşamadan başlangıç seviyelerine geri döndü. 30 dakikalıkta henüz en derin dip olan ‘baş’ seviyesi geri alınmadı ama yaklaşık %88 geri alınmış oldu.

30 dakikalıktaki TOBO’nun hedefine ulaşamadan geri dönmesi matruşkadaki diğer TOBO’lar için bir sinyal midir? Evet bir sinyaldir. Diğer TOBO formasyonları da hedeflerine ulaşmadan geri dönebilir. Borsalarda binlerce hedefine ulaşmayan TOBO formasyonu oluşuyor. Bu negatif bir gelişme olarak kenarda dursun. Diğer teknik göstergeler ne diyor onlara bakalım.

Dolar bazındaki grafikte kısa vadeli göstergelerden MACD düşüş eğiliminde. Momentum, Rsı ve Stochastic aşırı satım bölgelerinden toparlanıyor. Bu görünüm endeksin mevcut seviyelerde tutunma olasılığını güçlendiriyor.

Trend analizi açısından bakıldığında endeksin kısa vadeli trendini aşağı yönde kırdığı ancak uzun vadeli trendin halen devam ettiği gözleniyor. 30,000’lerdeki yatay destek üzerinde tutunduğu sürece yukarı yönde hareket etme olasılığı güçleniyor.

Tekrar TOBO oluşumlarına dönersek, yaklaşık 2,5 yıldır oluşumu izlenen ana TOBO ve bunun sağ omuzunu oluşturan TOBO görünümleri ne durumda? Ana TOBO’da henüz bir bozulma olmamakla birlikte sağ tarafta oluşan (kırmızıçizgilerle işaretlenmiş) TOBO’da zaman açısından bir sıkıntı var.  TOBO’nun sol taraftaki omuzu yaklaşık bir buçuk ayda tamamlanmış iken, sağ taraftaki omuzdaki oluşum süresinin bir buçuk aydır devam ettiği ve halen fiyatın boğaz çizgisinden uzak olduğu görülüyor. Bu da TOBO (kırmızıçizgilerle işaretlenmiş) oluşumunun hedefine ulaşmama olasılığının güçlendiğini işaret ediyor.

Toparlayacak olursa BİST 100 dolar bazında 30,000’lerde tutunabilir, ancak omuzların oluşum zamanı açısından sıkıntıya giren ANA TOBO’nun sağ omuzundaki TOBO deformasyona uğrayabilir.      

OKS’DE DEĞİŞKEN FONLARIN GETİRİLERİ

OKS’DE DEĞİŞKEN FONLARIN GETİRİLERİ

DEVLET KATKILARINDA YENİ DÜZENLEME GELİYOR

DEVLET KATKILARINDA YENİ DÜZENLEME GELİYOR