BES’TE 7.675 LİRA KAZANMA FIRSATI

BES’TE 7.675 LİRA KAZANMA FIRSATI

Bireysel emeklilik sistemine hiç girmemiş veya düşük tutarda katkı payı ödemekte olanlar için yılın son günlerinde ciddi bir devlet katkısı potansiyeli söz konusu. Sisteme yeni katılacak olanların yapması gereken, en az 10 yıl sistemde kalabilir miyim, düzenli birikim yapabilir miyim, sorusuna cevap vermek, hesabını yapmak. Zaten sistemde olanlar ise, bu parayı bireysel emeklilik sistemine aktarmam halinde, gelecek yılın bütçesini denkleştirebilir miyim, beni zorlar mı, sorusuna cevap vermeliler. Tabii ki, piyasaları takip edebilme kapasitesi de olan, fonları bilen, nereye yatırım yapılması gerektiğini öngörebilenler var ise, daha ne olsun.

Bireysel emeklilik sisteminde aralık ayının özel bir önemi var. 1 Ocak-31 Aralık tarihleri için hesaplanan devlet katkılarını almak için son günleri geriye sayıyoruz. Ama devlet katkılarını son kuruşuna kadar alabilmenin şartları var. Nedir bunlar?

GÖNÜLLÜ BES-OKS FARKI

Bireysel emeklilik sisteminde gönüllü BES tarafına katkı payı ödüyorsanız ‘ek katkı payı’ ödeme hakkınız var. Ne demek ‘ek katkı payı’? Sisteme emeklilik planınız kapsamında ödemeyi vadettiğiniz rutin katkı payı yerine istediğiniz zaman, istediğiniz kadar daha ‘ek katkı payı’ ödeyebilirsiniz. ‘Ek katkı payı’nın ne kadar olacağı ile ilgili hiçbir sınırlama yok. Ancak yıl içerisinde ödediğiniz toplam katkı payının, o yıl için geçerli yıllık brüt asgari ücret tutarı kadar olan kısmına, devlet katkısı veriliyor. Bu tutar aşılır ise, geçen kısım için devlet katkısı alınamıyor.  2019 yılı için belirlenen yıllık brüt asgari ücret tutarı 30.700,80 lira. Bu tutarın bireysel emeklilik sistemine, gerek rutin ödemeler gerekse de ‘ek katkı payı’ olarak yatırılması karşılığında devletin ödeyeceği katkı payının tutarı da 7.675,20 liraya ulaşıyor.

Yıl içerisinde rutin ödemeler ve ‘ek katkı payı’ yla yukarıdaki tutarı ödeyememiş olanlar, halen 31 Aralık’a kadar katkı payı yatırarak devlet katkısı tutarının da tamamına hak kazanma şansını elde tutuyorlar.

Otomatik Katılım Sistemine katkı payı ödeyen çalışanlar ‘ek katkı payı’ ödeyemiyorlar. Potansiyel devlet katkısının tamamını alabilmek için OKS tarafında sisteme aylık brüt asgari ücret tutarında katkı payı ödeyebilmek gerekiyor.  

NAKİT-HAVALE

‘Ek katkı payı’ yatırmak isteyen katılımcıların bu tutarı bankadan bireysel emeklilik şirketindeki hesaplarına nakit olarak veya hesaplarından havale yaparak ödeyebilirler. 31 Aralık günü dahil olmak üzere bireysel emeklilik şirketindeki hesaplarına katkı payı yatıranlar bunun karşılığında devlet katkılarını 2020 yılının ilk aylarında alabilecekler. Sadece dikkat edilmesi gereken şey, yatırılan katkı paylarının doğru hesaplara geçmesidir.

KREDİ KARTIYLA ÖDEMEYİN

‘Ek katkı payı’ ödemesini kredi kartıyla ödemeniz halinde, (banka ve emeklilik şirketi arasında belirlenen bir blokaj süresi uygulanabilir.) blokaj süresi nedeniyle katkı paylarınızın hesaplara intikali 2020 yılını bulabileceğinden 2019 yılı için devlet katkısı hakkınızı kaçırabilirsiniz.

EMEKLİLİK PLANI AVANTAJI

Sisteme ilk defa girecek olanlar 30.700,80 lirayı bir defada yatırdıkları zaman kesintisi olmayan veya kesintileri düşük olan emeklilik planlarını tercih edebilme şansları olacak. Bireysel emeklilik şirketleri sisteme girerken toplu ödeme yapan katılımcılara kesintileri olmayan emeklilik planları sunabiliyorlar.  Yine sisteme yatıracakları ek katkı payıyla toplam birikimleri artacak olan katılımcıların da kesintileri olmayan emeklilik planlarına geçme hakları var. Kesintileri olmayan emeklilik planlarına dahil olursanız sisteme yatırdığınız katkı payının tamamı fonlara yönlendiriliyor. Bu nedenle katılımcıların bireysel emeklilik şirketlerinden emeklilik planlarını araştırmalarında fayda var.

ARALIK AYI İÇİN TAKTİK

Şimdiye kadar sisteme katılmamış olanlar için aralık ayının özel bir önemi var. Bu ay içinde sisteme dahil olarak yıllık brüt asgari ücret tutarı kadar ödeme yapanlar (kredi kartı ile ödeme hariç) 2019 yılının devlet katkısının tamamını almaya hak kazanıyorlar. Katılımcıların 2020’den sonraki 10 yıllık dönemde ister aylık, ister 3 aylık, ister 6 aylık, isterlerse de yıllık ödeme tercih edebilirler. Katkı paylarını nasıl (havale, nakit, kredi kartı) ödeyecekleri hangi vadelerle ödeme yapacakları tamamen kendi ekonomik durumları ve tercihleri ile ilgili. 10 yıl sonraki aralık ayında 56 yaşını da doldurarak emeklilik hakkı kazanacak olan katılımcılar, sonraki yılın ocak ayında o yıl geçerli brüt asgari ücretin tamamını bir kerede ‘ek katkı payı’ olarak yatırarak 11. Yılın devlet katkısından da faydalanabilirler. Böylece 11 yıl sistemde kalmamış olsalar bile, toplamda 11. yılın devlet katkılarının tamamını alabilirler, dilerlerse emeklilik hakkını kullanarak sistemden ayrılabilirler, dilerlerse de katkı payı ödemeye devam edebilirler.   

ALTIN FONU, ÇEYREĞE KARŞI

ALTIN FONU, ÇEYREĞE KARŞI

DEĞİŞKEN FONDA MAYA TUTTU

DEĞİŞKEN FONDA MAYA TUTTU