ÖRNEK PORTFÖYLERDE YÜKSEK RİSK YÜKSEK GETİRİ SAĞLADI

ÖRNEK PORTFÖYLERDE YÜKSEK RİSK YÜKSEK GETİRİ SAĞLADI

Bireysel emeklilikte portföyünü nasıl oluşturacağını bilemeyen katılımcılar için 3 ayda bir hazırladığımız örnek portföylerin 31 Mart 2021 itibariyle olanında üç unsur dikkat çekiyor. Bunlardan birincisi riskli olarak değerlendirilen portföylerin getirisinin enflasyonu yenmesi, ikincisi, riski en düşük olan Muhafazakar Portföy’ün getirisinin enflasyon (Mart 2021 itibariyle yüzde 16,19) altında kalması, üçüncüsü ise Katılım Portföyü’nün en yüksek getiriyi sağlaması oldu.

YÜKSEK RİSK-YÜKSEK GETİRİ

Kıymetli madenler fonları ve kamu dış borçlanma araçları fonları, dolar/TL paritesindeki yükselişten olumlu yönde etkilenerek riskli portföylerin getirisinin artmasında etkili oldular. Ayrıca geçen yıl mart ayında dip yapan hisse senetleri piyasasını temsil eden BİST 100 endeksi 31 Mart 2021 itibariyle yıllık bazda yüzde 55 getiri sağladı. Bu üç yatırım fon grubunu portföyünde tutan ve faizli getiri sağlayan portföylerden Riskli Portföy yıllık bazda yüzde 46,36 getiri sağlarken, Dinamik Portföy yüzde 31,88 ve Dengeli Portföy de yüzde 23,07 getiri sağlayarak enflasyonu yenmeyi başardılar.

DÜŞÜK RİSK DÜŞÜK GETİRİ

Muhafazakar portföy yüzde 40 kamu iç borçlanma senetleri fonu, yüzde 50 Standart fon ve yüzde 10 kıymetli madenler fonu içeriyor. Son dönemde faizlerin yukarı yönlü hareketlerinin kamu iç borçlanma senetleri fonlarına olan olumsuz etkisi faizli standart fonlarda da kendini gösterdi ve Muhafazakar Portföy’ün yıllık getirisi yüzde 7,61 seviyesinde gerçekleşerek yıllık enflasyonun altında kaldı. Üç ve altı aylık dönemlerde ise negatif getiri oluştu.

EN YÜKSEK GETİRİ KATILIM PORTFÖYÜ’NDE

Örnek Katılım Portföyü yıllık bazda yüzde 55 getiri sağlayarak en yüksek getiri sağlayan portföy oldu. Katılım Portföyü faizsiz getiri sağlamak isteyen katılımcılar için yüzde 25 hisse katılım fonu, yüzde 20 kıymetli maden katılım fonu ve yüzde 55 standart katılım fonu içeriyor. Aslında portföyün dağılımı açısından faizli getiri sağlayan Dengeli Portföy’e eşdeğer olan Katılım Portföyü içeriğindeki hisse katılım fonları ve standart katılım fonlarının getirileriyle Dengeli Portföy’den çok daha yüksek getiri sağlamayı başardı. Katılım Portföyünde en yüksek getiri sağlayan fon grubunun hisse katılım fonları (yıllık yüzde 136,57) olduğu görülüyor. Faizsiz standart fonların getirilerinin faizli standart fonlardan ayrışması, Katılım Portföyüne yarayarak, ortalama yıllık getiriyi yüzde 55 seviyesine taşıyor.

YUMURTALAR AYRI SEPETLERE

Yaklaşık iki buçuk yıldır hazırlamakta olduğumuz örnek portföyler şunu çok net ortaya koyuyor: ‘Yumurtaları ayrı sepetlere dağıtma’ politikası portföylerin fon dağılım oranlarında hiç değişiklik yapılmasa bile, riskten koruyor ve farklı piyasalardaki yükselişlerden faydalanmayı sağlarken, olumsuz giden fiyatlamaların portföye etkisini azaltıyor. Diğer yandan faize dayalı yatırım araçlarının çok düşük risk içerdiği kabulünün bu dönemde çalışmadığı görülüyor. Faizlerin yukarı yönlü hareketleri sabit getirili menkul kıymet tutan fonların ve portföylerin değer kaybetmesine neden oluyor.

PİYASALARDA YÖN ARAYIŞI

Hisse Senetleri: 17 Mart 2021’de 1589’da tarihi zirve yapan BİST 100 endeksi gelen satışlarla 1256 seviyesine dek geriledi. Bir günlük geri dönüş hareketiyle tekrar 1400’lerin üzerine dönen BİST 100’de daralan hacim yatırımcıların eski iştahını kaybettiğini gösteriyor. Diğer taraftan yabancı yatırımcıların hisse senetleri piyasasındaki varlıklarını azaltmaları ve piyasadaki yerli yatırımcıların çok büyük bir kısmının yeni halka arzları kovalaması güç kaybına neden oluyor. 1480 üzerinde yaklaşık üç ay yatay hareket eden BİST 100’ün bu direnci yukarı yönde kırması için piyasaya taze para girişinin olması gerekiyor.

Faizler: Merkez Bankasının Mart ayında yaptığı 200 baz puanlık faiz artışı ile faizler yüzde 19 seviyesine ulaştı. Mart ayı rakamları ile yıllık enflasyon ise yüzde 16,19’da. Dövizdeki artışın fiyatlara yansımasıyla gelecek aylarda da enflasyonda yükselişin devam edeceği bekleniyor. Uzmanlara göre enflasyondaki artış faizlerde aşağı yönlü beklentileri baskılıyor.

Döviz: Şubat ortalarında 7 lirayı test ettikten sonra hızla toparlanan dolar 8,30’ları gördü. Bu seviyeden gelen satışlarla gevşeyen dolar/TL paritesi düzeltme sürecine girdi. Aşağıda 7,80’ler destek olarak görünürken, 8,30-8,50 aralığı güçlü direnç oluşturuyor.

Altın: Uluslararası piyasalarda ons/dolar olarak altın fiyatı gerilerken, dolar/TL’deki yükseliş nedeniyle içeride gram altın fiyatları 400’lerden 450 seviyelerine ulaştı. Olası şekilde ons/dolar paritesinin toparlanması gram altının da yavaş yavaş yukarı hareketini sürdürmesini sağlayabilir.   

*Para Dergisi’nin 11-17 Nisan 2021 tarihli sayısında yayınlanmıştır.

18 YAŞ ALTINA BES

18 YAŞ ALTINA BES

BİREYSEL EMEKLİLİK NEREYE EVRİLİYOR?

BİREYSEL EMEKLİLİK NEREYE EVRİLİYOR?