FONLARINIZI BEFAS’TAN SEÇMEYE HAZIR MISINIZ?

FONLARINIZI BEFAS’TAN SEÇMEYE HAZIR MISINIZ?

Geçen haftalarda BES fonlarının aynen TEFAS (Fon Bilgilendirme Platformu) gibi BES’e özel bir platformda işlem görmesine dair yönetmelik çıkmıştı. Bireysel emeklilik şirketlerinin kurucusu olduğu ve sadece bireysel emeklilik katılımcılarının fon tercihinde bulunabileceği BEFAS Platformunun (Bireysel Emeklilik Fon Alım Satım Platformu) yönetmeliğe göre 1 Temmuzda faaliyete geçmesi planlanıyor. Ancak platformun işlerlik kazanması için SEDDK, SPK ve TAKASBANK tarafında da düzenlemeler yapılacağından tam olarak kullanımının Ekim-Kasımı bulabileceği ifade ediliyor. BEFAS Platformu ile ilgili sorularımızı Türkiye Hayat Emeklilik Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Sayın Atilla Benli’ye yönelttik. Atilla Bey çok uzun yıllar sektöre hizmet etmiş ve işin içinden gelen birisi olarak sorularımızı samimiyetle yanıtladı.

1-Atilla Bey önce okuyucularımıza kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

Darüşşafaka’da lise eğitimi sonrası İstanbul Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldum. Akabinde Marmara Üniversitesi Sigortacılık Bölümü’nde yüksek lisans eğitimimi tamamladım. Garanti Bankası’nda Denetçi, Şube ve Birim Müdürlüğü görevlerinde bulundum. Garanti Sigorta’da çeşitli birimlerden sorumlu Birim Müdürü olarak görevimi yürüttüm. BNP Paribas Cardif şirketinde; Mali İşler Yönetimi, İnsan Kaynakları, Hasar ve Hukuk Birimlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak devam ettim. Ardından, Groupama Sigorta ve Groupama Hayat & Emeklilik ile Vakıf Emeklilik’te Genel Müdür Yardımcılığı ve Zurich Sigorta’da Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptım.

Daha sonra Güneş Sigorta Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü olarak göreve başladım. Kamu sigorta şirketlerinin birleştirilmesine yönelik geçiş döneminde aldığım üst görevlendirme ile birlikte ilgili kamu sigorta şirketlerinin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı üstlendim. Halen Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü görevlerini yürütüyorum. Aynı zamanda Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Başkanı, Güvence Hesabı Yönetim Komitesi Başkanı, TARSİM Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, JCR Avrasya Derecelendirme A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Türk P&I Sigorta Yönetim Kurulu Başkan Vekili, TVF Finansal Yatırımlar Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Üyesi, Birleşik İpotek Finansmanı A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi, Emeklilik Gözetim Merkezi A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi ve Avrupa Konseyi Emeklilik Rezerv Fonu Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyorum.

2- Temmuz 2021 itibariyle BES fonları bireysel emeklilik sistemine özel kurulacak olan BEFAS Platformunda işlem görmeye başlayacak. Sistemin nasıl işleyeceği konusunda bilgi verebilir misiniz? Şirketinizin hazırlıkları nelerdir?

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) görüşü alınarak Bireysel Emeklilik Fon Alım Satım Platformu'nda (BEFAS) işlem görecek başka şirketlerin kurucusu olduğu fonların, kurum tarafından belirlenecek emeklilik planlarına dahil edilerek katılımcılara sunulması zorunlu olacak. Yani artık katılımcılar bireysel emeklilik portföyüne piyasadaki diğer şirketlerin emeklilik yatırım fonlarını ekleyebilecek. BES’te yeni bir döneme adım atıyoruz. BES, güncel piyasa koşullarına uygun ve esnek bir birikim aracına dönüşüyor. BES’in gelişen piyasa koşulları ve robotik uygulamalarla birlikte fon dağılım değişikliği taleplerini karşılamada daha esnek olacağını belirtmemiz gerekir. Bu gelişmelerin katılımcılara çok daha zengin yatırım yelpazesi kazandıracağı aşikârdır. Sektör ile birlikte gerekli altyapı üzerinde çalışmalarımız devam ediyor.

 

3-BES fonlarının BEFAS Platformunda işlem görmesinin sisteme ve katılımcılara sağlayacağı yararlar nelerdir, açıklayabilir misiniz? 

BEFAS sayesinde katılımcılar sadece BES sözleşmelerinin bulunduğu şirketin değil, diğer emeklilik şirketlerinin sunduğu fon seçeneklerinden de yararlanabilecekler. Böylece aynı risk grubundaki fonların getirilerinde karşılaştırma yaparak daha yüksek getiri sağlayan fonları seçme hakkı elde edebilecekler.

Diğer yandan yapılan yönetmelik değişikliği ile yıl içerisinde 6 kez fon değişikliği yapabilen katılımcılar, artık 12’ye çıkan değişiklik hakları sayesinde işlem yapma alanlarını genişletmiş oluyorlar. Yılda 12’ye çıkan fon dağılım değişikliği hakkı, katılımcılara dijital fon yönetimi platformlarının sunduğu yapay zekâ uygulamalarını daha etkin kullanarak, daha verimli bir fon yönetimi yapabilme imkânı da veriyor. Daha fazla sayıda fon dağılım değişikliği hakkına sahip olarak katılımcılar, büyüyen fonlarını, gerek günümüzün gelişen piyasa dinamiklerini takip ederek gerek BEFAS Platformunda işlem gören BES fonlarını portföylerine ekleyerek değerlendirebilecekler.

4-Tüm BES şirketlerinin kurucu olduğu fonların BEFAS Platformunda işlem görmesi hemen gerçekleşecek mi, yoksa şirketler kademeli bir geçiş mi tercih edecekler? Türkiye Hayat Emeklilik olarak sizin bu konudaki görüşünüz nedir?

Yönetmelik’te hangi fonların BEFAS Platformunda işlem göreceğinin belirlenmesi yetkisi Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (SEDDK) verilmiştir. BEFAS Platformuna geçiş çok ciddi bir altyapı yatırımı gerektirdiği için SEDDK’nın şirketleri kademeli geçişe yönlendireceğini düşünüyoruz.

5-Yönetmelikte herhangi bir ayrım yapılmamış ama OKS fonları ve Devlet Katkısı fonları da BEFAS Platformunda işlem görecek mi?

Yönetmelik’te hangi fonların BEFAS Platformunda işlem göreceğinin belirlenmesi yetkisi SEDDK’ya verilmiştir.

6- BES fonlarının BEFAS Platformunda işlem görmesi katılımcılara herhangi bir ek yük getirecek mi?

Yeni yönetmelikte yapılan düzenlemelere katılımcı perspektifinden baktığımızda, müşterilerimiz açısından olumlu gelişmeler olduğunu ve katılımcı lehine daha rekabetçi bir ortam oluşturacağını söyleyebiliriz. Birikimin bir kısmının veya tamamının BEFAS'ta işlem gören fonlara yönlendirildiği sözleşme veya sertifikalarda giriş aidatı, yönetim gider kesintisi ile fon toplam gider kesintisine yönelik kontrol işlemi uygulanmayacak. Fon toplam gider kesintisi iade işlemine BEFAS Platformu üzerinden alınan diğer emeklilik şirketlerine ait fonlar üzerinden yapılan kesintiler dahil edilmeyecek. Sadece katılımcının emeklilik sözleşmesinin bulunduğu şirketin fonları dahil edilerek iade işlemi gerçekleşecek.

7-Türkiye Hayat ve Emeklilik olarak BES fonlarının BEFAS Platformunda işlem görmesi fon yelpazenizi nasıl etkileyecek? Yeni fonlar kurmayı düşünüyor musunuz?

Bildiğiniz üzere Türkiye Hayat Emeklilik olarak sektör lideri konumumuzla birlikte sektörde öncü olmayı hedefliyoruz. Bu bağlamda şirket olarak yılbaşında 2021 yılı içerisinde emeklilik yatırım fonları yelpazemizi genişletmeyi planlamıştık. 2021 yılı sonunda katılımcılarımıza farklı yatırım alternatifleri içeren daha geniş bir fon yelpazesi ile hizmet vermeye başlayacağız.

BES FONLARI BEFAS’TA

BES FONLARI BEFAS’TA

1 TEMMUZ 2021 A PARA TV-BEFAS

1 TEMMUZ 2021 A PARA TV-BEFAS