30/1/2024 OKS FAİZSİZ FONLARDA EN İYİ GETİRİLER

30/1/2024 OKS FAİZSİZ FONLARDA EN İYİ GETİRİLER

Otomatik katılıma işverenleri tarafından dahil edilen çalışanların pek çoğu fon dağılımını değiştirebileceğini bilmiyor. Bazen de işveren fon dağılım değişikliği hakkını kendisi kullanıyor. Bu durumda fon dağılımları sistemdeki aşamalara göre ilerliyor. Nedir o aşamalar?

-Çalışan sisteme ilk defa dahil edildiğinde faizli-faizsiz seçeneklerde başlangıç fonlarına yönlendiriliyor.

-İkinci ayın sonunda çalışanın fon dağılım değişikliği hakkı başlıyor. Çalışan mobil uygulamalardan veya internet üzerinden sunulan hesaplarından veya çağrı merkezi aracılığı ile fon dağılım değişikliği talimatı verebiliyor. Ancak fon dağılım değişikliği talimatı alınmadan önce sunulan ankete çalışanın yanıt vermesi isteniyor. Anket sonuçları bağlayıcı değil. Çalışan bu aşamada kendisine sunulan OKS standart fonlar ve dört farklı risk grubundaki değişken fonlardan seçim yapabiliyor.

-Çalışan eğer hiç fon dağılım değişikliği talimatı vermemiş ve sistemde bir yılını tamamlamışsa, bu kez sistem tarafından otomatik olarak faizli-faizsiz OKS standart fonlara yönlendiriliyor. Çalışanlar da hesaplarında fonların değiştirildiğini görünce, BES şirketlerinin insiyatif kullanarak onlar adına fon dağılım değişikliği yaptığını ve bundan sonra da yapacağını zannediyor. Ama öyle bir şey yok. Eğer çalışanlar fon dağılım değişikliği yapmaz ise sistemde kaldığı sürece birikimleri standart fonlarda değerlenmeye devam edecek. (İşin kötüsü standart fonların getirileri genellikle enflasyonun altında kalıyor)

Bu girizgahtan sonra bakalım OKS tarafında en iyi getiri sağlayan fon grupları hangileri, getiriler nasıl?

Getirilere bakmadan önce1 yıllık periyodda alternatif piyasa getirilerini görelim: BİST 100 %67, Gram Altın %74, Dolar/TL %62 ve TÜFE %65

Şimdi 3 yıllık getirilere ve alternatif piyasalara bir bakış: BİST 100 %478, Gram Altın %367, Dolar/TL %315 ve TÜFE %268

Şimdi de 5 yıllık fon getirileri ve alternatif piyasalar: BİST 100 %717, Gram Altın %821, Dolar/TL %476 ve TÜFE %372

Getiri tablolarındaki fonları ve getirilerini aynı tabloda birleştirelim:

1,3 ve 5 yıllık vadelerde en iyi getiri tablosunda olan fonlar:

KEZ-CHD-BPS-AJG-AJZ-VVZ-AIP

En az iki vadede en iyi getiri tablosunda olan fonlar:

BEO-GHU-CHI

Peki tablolar nasıl izlenmeli? Uzun vadeli getiriler önemli olmakla birlikte kısa vadede yani yıllık vadede iyi getiri sağlayarak tabloya yerleşen fonlar da izlenmeye alınmalı. Birkaç ay yıllık vadede tabloda kalmayı başarıyorsa, bu fonlara şans verilebilir.

28/2/2024 GÖNÜLLÜ BES FAİZLİ FONLARDA EN İYİLER

28/2/2024 GÖNÜLLÜ BES FAİZLİ FONLARDA EN İYİLER

30/1/2024 OKS FAİZLİ FONLARDA EN İYİ GETİRİLER

30/1/2024 OKS FAİZLİ FONLARDA EN İYİ GETİRİLER