BES FONLARINA NASIL YATIRIM YAPILIR?

Bireysel Emeklilik sistemindeki fonlara yatırım yapmanın tek bir yolu vardır: Bireysel emeklilik sistemine girmek. Fakat bireysel emeklilik sistemine girmek, sistemdeki bütün fonlara yatırım yapılabileceği anlamına gelmez. (1 Temmuz 2021 itibariyle BEFAS kuruldu. 1 Nisan 2022 tarihi itibariyle sistemdeki bütün katılımcılar BEFAS^ta işlem gören bütün BES fonlarına yatırım yapabilecek) Bireysel emeklilik sistemine giren katılımcı hangi BES şirketi aracılığı ile sisteme girmiş ve o şirketin sunduğu emeklilik planlarından hangisini seçmiş ise, tercih edebileceği fonlar o emeklilik planı ile sınırlıdır. Katılımcı kendisine uygun BES şirketi ve şirketin emeklilik planlarını, sisteme girmeden önce inceler ise daha doğru tercihlerde bulunabilir.

Toparlayacak olur isek, BES fonlarına yatırım yapmak için aşağıdaki sorulara cevap bulmak gerekiyor:

1-Hangi bireysel emeklilik şirketi..Katılımcı için en rahat çalışacağı, ulaşabileceği acenta veya banka şubesi ile çalışan BES şirketi

https://www.zeynepcandanaktas.com/blog/2023/7/28/bes-sirketlerini-taniyalim

2-Bireysel emeklilik şirketinin sunduğu hangi emeklilik planı: Emeklilik planları katkı payı miktarı, yapılacak kesintiler ve sunulacak fonlar konusunda birbirlerinden farklıdırlar. Katılımcıların yılda 4 kez emeklilik planını değiştirme hakkı vardır.

https://www.zeynepcandanaktas.com/blog/2023/8/1/bireysel-emeklilik-planlari

3-Hangi fonlar: Emeklilik şirketinin sunduğu emeklilik planı dahilindeki fonlar içinden oluşturulacak fon portföyünün dağılımı yılda 12 kez değiştirilebilir. Fonların türlerine göre portföyü üzerinden fon toplam kesintisi alınır. Fon seçiminde çeşitliliği fazla, BEFAS’tan daha çok fon seçimine izin veren şirketler öne çıkıyor.

https://www.besanaliz.com/

4-Ne kadar süre: Bireysel emeklilik sistemine giren katılımcılardan giriş aidatı alınabilir. Sistemde geçirdikleri ilk 5 yıl süresinde katkı paylarından yönetim gider kesintisi yapılabilir. Katılımcılar erken çıkışlarda hem kesintilerle karşı karşıya kalır, hem de %30* devlet katkılarının tamamını alamaz.

Kesintilerle ilgili detaylı bilgi için:

https://www.zeynepcandanaktas.com/blog/2019/10/21/kacinabildiklerimiz-kacinamadiklarimiz

*22 Ocak 2022 Cumartesi ve 31727 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Kanunu’nda yapılan değişiklik ile devlet katkısı %25’ten %30 çıkarıldı.

YURTDIŞINDA YAŞAYAN TÜRKLER BES’E KATILABİLİR Mİ?

KREDİ KARTINDA BLOKAJ SÜRESİ NEDİR?