BES'TE ENGELLİLERİN DURUMU NEDİR?

Bireysel emeklilik sisteminde engellilerin durumunu iki şekilde incelemek mümkün. Birincisi engellilik hali bireysel emeklilik sistemine girmeden önce mevcut muydu? İkincisi ise, engellilik hali bireysel emeklilik sistemine girdikten sonra oluşmuş ise katılımcının hakları nelerdir?

İlk sorudan başlanacak olursa; katılımcının engellilik hali bireysel emeklilik sistemine girmeden önce mevcut ise, engelli katılımcıları diğer katılımcılardan ayıran bir herhangi bir uygulama bulunmuyor. Yani onlar da herkes gibi sistemde 10 yılını tamamlayarak 56 yaşını bitirdiklerinde emeklilik hakkı kazanacaklar ve devlet katkılarının tamamını alabilecekler.

Peki, eğer katılımcının engeli bireysel emeklilik sistemine girdikten sonra oluşmuş ise? Bu durumda katılımcı SGK mevzuatına uygun olarak, engellilik halini tam teşekküllü bir hastaneden alınacak rapor ile belgeliyerek, sistemden malulen emekli olabilir. Malulen emeklilik halinde sistemden ayrılanlar, sistemde kaç yıl kaldığına bakılmaksızın, hem devlet katkılarının tamamını alabilir. Hem de sistemde elde ettiği getiriler üzerinden yüzde 5 stopaj öder.

EMEKLİLİK PLANIM FAİZLİ Mİ, FAİZSİZ Mİ?

STANDART FONUN PORTFÖYÜNDE HANGİ VARLIKLAR BULUNUR?