ALTIN IŞIL IŞIL PARLIYOR

ALTIN IŞIL IŞIL PARLIYOR

Altın, son dönemde hem uluslararası fiyatıyla hem de TL bazındaki gram altın fiyatıyla ışıl ışıl parlıyor. Altının uluslararası piyasalarda işlem gören birimi ‘ons’ yaklaşık 31,1 gram altından oluşuyor. ‘Ons’ altın fiyatı dolar bazında hesaplanıyor. İçeride ise dolar/TL fiyatı gram altının fiyatının belirlenmesinde etkili oluyor. Bu nedenle gram altının fiyatı konusunda analiz yapabilmek oldukça güç. Fiyatı iki değişkene bağlı ve iki değişken farklı yönlerde hareket ettiğinde gram altının fiyatında hiçbir değişiklik izlenmeyebilir. Ya da gram altında yukarı yönde bir fiyat oluşması için değişkenlerden birinin; ya ons altının veya dolar/TL paritesinin yukarı yöne doğru güçlü hareket etmesi gerekir. Tabi ki en iyisi her iki değişkenin de aynı anda yukarı yönde hareket etmesi. Ancak altının dolar endeksiyle olan ters korelasyonu gram altının fiyatını da baskılayıcı işlev görüyor.

Yukarıdaki aylık sıkıştırılmış ons altın grafiğinin üzerinde yeşil çizgi dolar/TL paritesini, mavi çizgi gram altını gösteriyor. Buradan da gözlemlenebileceği gibi dolar/TL paritesinin yatay hareket ettiği 2002-2008 aralığında altının ons fiyatı artmış. Ancak gram altın fiyatı, ons altın fiyatındaki güçlü çıkış trendindeki artış oranını yakalayamamış. 2013 yılından sonra ise ons altın fiyatı önce yatay sonra aşağı hareket ederken, dolar/TL paritesi yükselmeye başlamış, bu da gram altın fiyatına yükseliş eğilimi olarak yansımış.

Buradan geleceğe doğru bir projeksiyon tuttuğumuzda, ons altın fiyatının 1360-1390 aralığındaki güçlü taban direncini kırarak yukarıya doğru hareketlendiğini görüyoruz. Ancak 1900’lerdeki zirve geçilmediği sürece bu yükselişi bir tepki atağı olarak değerlendirebiliriz.

Dolar/TL paritesi tarafında ise 2018 Ağustos’unda 7 seviyelerinde oluşan zirveden başlayan bir düzeltme sürecinin devam ettiği görülüyor. Bu düzeltme süreci içerisinde yukarı yönde tepki atakları olarak değerlendirilebilecek hareketler gözlemleniyor. FED’in faiz indirimi beklentisi dolar/TL paritesinde yeni bir zirve oluşumunun önünde en güçlü engel olarak görünüyor. Daha kısa vadede bakıldığında 6,30-6,70 aralığına doğru bir hareketlilik izlenebilir. Çok beklenmeyen bir gelişme olmazsa, düzeltme sürecinin devam edeceği ve düzeltmenin yatay hareket olarak süreceği varsayılabilir.

Buradan gram altına gelecek olursak, altının ons fiyatındaki yükselişe eşlik edecek dolar/TL paritesinin yükselişi gram altını 270 seviyesinin üzerine taşıyabilir. Kısa vadede ons altında güçlü direnç 1,700’lerde iken, dolar/TL paritesinde 6,70 güçlü direnç olarak görünüyor. Her iki değişkeni de aynı dönemde aynı direnç seviyelerine ulaştıracak bir atakla gram altın 350-360 seviyelerini hedefleyebilir. Ancak yukarıdaki grafikten de görüleceği üzere dolar/TL ve ons altının aynı yöne hareketi hem nadir rastlanan bir durum, hem de böyle bir hareketin çok uzun sürmediği gözleniyor.

BİZİM İŞİMİZ RİSK, YAŞLANMA İSE HAYATIN DOĞAL RİSKİ

BİZİM İŞİMİZ RİSK, YAŞLANMA İSE HAYATIN DOĞAL RİSKİ

A PARA TV, EKONOMİ MASASI PROGRAMI

A PARA TV, EKONOMİ MASASI PROGRAMI