ÖRNEK PORTFÖYLERDE KATILIM COŞKUSU

ÖRNEK PORTFÖYLERDE KATILIM COŞKUSU

2020 yılı, en çok katılım portföyüne yaradı. 3 ayda bir güncellediğimiz ‘Örnek Portföy’ çalışmasında ‘Katılım Portföyü’ üç dönem arka arkaya en çok kazandıran model oldu. Bu getirinin arkasında, katılım fonlarının yoğun olarak yatırım yaptığı altın ve katılım endeksi hisseleri bulunuyor. Gram altının yıllık getirisi yüzde 75’e ulaştı neredeyse. Diğer yandan katılım endeksindeki hisse senetlerinin de yüzde 70’e varan getirisi ‘Katılım Portföyünü’ coşturdu. Katılım portföyünde bulunan standart katılım fonlarının da aynı türdeki faizli fonların neredeyse iki katına yakın getiri sağladığı izleniyor.

ÇEŞİTLENDİRME ETKİSİ

Örnek portföylerde uygulanan çeşitlendirme, en kötü getiri sağlayan ‘Muhafazakar Portföy’ün bile yıllık getirisinin yüzde 17,33’e ulaşmasını sağladı. Aynı dönemde borsa yüzde 9 getiri sağlarken, mevduat faizlerinde yılın ortalaması yüzde 8-10 aralığında gerçekleşti.

Piyasaların aşırı volatil olduğu 2020 yılında örnek portföylerin tamamının getirisinin enflasyon üzerinde gerçekleşmesi, hem çeşitlendirmenin ne kadar önemli olduğunu, hem de piyasalarda çok fazla alım-satım yapılmadan da para kazanılabileceğini gösteriyor. Sihir, katılımcının kendini tanıyıp, portföyünü kendi risk algısına uygun olarak oluşturabilmesinde. Buradaki portföyler adı üzerinde ‘Örnek’. Katılımcılar emeklilik şirketlerinin kendilerine sunduğu fon seçenekleri ile daha fazla sayıda fon tercih edebilir, daha farklı varlıklara yatırım yapabilir. Ya da değişken fon ve karma fon seçenekleri ile portföy yönetim sorumluluğunu, portföy yönetim şirketine aktarılabilir.

Gelin piyasalara biraz yakından bakalım. Önümüzdeki dönemde hangi yatırım araçları kazandıracak veya kazandırmaya devam edecek?

ALTIN

Altın diğer yatırım araçlarına göre döngüleri çok daha uzun zamanlara yayılan bir görünüm sergiliyor. Yani çıkış da, düşüş de uzun sürede gerçekleşiyor. Altının uluslararası piyasalarda dolar bazında belirlenen fiyatı içeride dolar/TL paritesi ile çarpılarak TL’ye dönüştürülüyor. Ons bazında fiyatı düşse bile, içeride yükselen dolar/TL paritesi nedeniyle genelde düşüşler çok hissedilmiyor. Bu nedenle vatandaşlar çok rahat bir şekilde gerek ziynet eşyası olarak, gerekse de yatırım amaçlı olarak altın tercihinde bulunuyor. Ons altında henüz uzun vadeli çıkış trendini bozacak bir geri çekilme gözlenmiyor. Bu nedenle altında ana hareketin yukarı yönde olacağı düşünülebilir. Gram altında iyi olasılık 500-550 aralığına atak yapması, kötü olasılık ise 400’lere doğru geri çekilmesi olabilir.

DOLAR/TL PARİTESİ

2019 başlarında 5,10 seviyelerine gerileyen dolar/TL paritesi uzun vadeli çıkış eğilimini koruyor. 7,80’lere yapılan atakla çıkış trendinin gücünü hissettiriyor. Ancak Dolar/TL paritesinin 2008’den beri devam eden uzun vadeli çıkış trendinin son aşamalarında bulunması, zirvede aşırı volatilite yaşanmasına neden olabilir. Diğer yandan da, yaklaşık 12 yıldır devam eden uzun vadeli trendin zirvesi öyle bir-iki günde oluşmayacaktır. Zirvede belki de yılı bulan yatay hareketlilikler mümkün olabilir.

HİSSE SENETLERİ

BİST 100’de Corona nedeniyle Mart ayında test edilen 840 seviyelerinden başlayan hareket devam ediyor. Ancak Ocak’ta test edilen 1230’lardaki tarihi zirve geçilemediği sürece, bir düzeltme döneminde olduğundan bahsedilebilir. Dolar bazında, uzun vadeli destek bölgelerinde bulunması aşırı risk almadan geri çekildikçe pozisyon alınabileceğini gösteriyor. Burada önemli olan hisse senedi yatırımcısının risk alabilme kabiliyeti ve zamana karşı dayanma gücüdür. BES katılımcıları piyasadaki hisse senedi yatırımcılarına göre avantajlı görünüyorlar. Çünkü, uzun vadeli yatırımcı oluyorlar, her ay düzenli alım yaptıklarından düşük fiyatlardan da hisse alımı yapabiliyorlar, kredi kullanmıyorlar.

FAİZ

Mayıs’ta yüzde 8,90’ları görerek dip yapan faizler, yukarı yönde hareketlenerek yüzde 13’lere ulaştı. İşin ilginç yanı 365 günlük ortalama faizler de yüzde 13’ler seviyesinde oluşuyor. Bu bize faizlerde aşağıda güçlü bir destek oluştuğunu gösteriyor. Alınan önlemler ile kısa vadede yüzde 11’lere doğru bir geri çekilme olsa da uzun vadede yüzde 11 seviyesinin altında fiyatlamaların oluşabilmesi için daha güçlü adımlar atılması gerekiyor.

BORSALARDA YATIRIMCILIĞIN AŞAMALARI

BORSALARDA YATIRIMCILIĞIN AŞAMALARI

BES İLE SERMAYE PİYASASI İLİŞKİSİ

BES İLE SERMAYE PİYASASI İLİŞKİSİ