AKTARIM HAKKINI KULLANMAK
Bireysel emeklilikte çalıştığı BES şirketinden memnun olmayan katılımcıların birikimlerini başka şirkete aktarma hakkı bulunuyor. Katılımcı BES sözleşmesine bağlı kendi birikimlerini ve devlet katkılarının tamamını aynı anda olmak üzere bir başka şirkete aktarabilir. Bu hakkın kullanımıyla ilgili çok fazla şikayet var. Bu şikayetlerin birincisi sürenin uzaması, diğeri ise aktarım sürecinde fonlardaki değer kaybı. Konuyu pek çok BES şirketiyle çalışan ve uygulamanın bilfiil içinde olan Sayın Abdurrahman Arıkan ile konuştuk. Sistemin içinden biri olarak sorularıma samimiyetle cevap verdi.
1-Abdurrahman Bey, kısaca kendinizden bahseder misiniz?
1985 Kahramanmaraş doğumluyum. Çanakkale 18 Mart Ünv. Ziraat Fakültesi Biyoteknoloji Yüksek Mühendisiyim. 2011 yılından beri sigorta sektöründeyim. Uzmanlık alanım Bireysel Emeklilik Hayat Sigortası ve Sağlık Sigortası. Çalıştığımız BES ve Hayat şirketleri Allianz-Fiba-Garanti-NN-Aegon Emeklilik ve Hayat, Elementer tarafta ise Ak-Generalli-Ankara-Quik-Neova-Orient-Groupama-Allianz-Sompo gibi şirketler var. Ankara ve İstanbul olmak üzere iki ofisimiz var.
2-BES'te aktarım hakkı nedir, kısaca anlatır mısınız?
Bir şirkette BES poliçesi olan katılımcının yasal olarak poliçe başlangıcı 2. yılını doldurduktan sonra istediği şirkete aktarım yapma hakkı vardır. Katılımcının aynı şirkette 2 veya daha fazla poliçesi varsa 2 yıl kuralı o poliçeler içinde geçerlidir. Başka şirkete aktarım yaptığında ise 1. yılını doldurduktan sonra yine isterse başka şirkete aktarım yapabilir. Yani bir kere aktarım yaptıktan sonra her yıl başka şirkete aktarım yapma hakkı vardır. Diyelim ki bir şirketten başka şirkete aktarım yaptı ve bu aktarım yaptığı şirkette başka bir BES poliçesi daha yaptırdı. Bu yeni poliçenin de yine başka şirkete aktarım yapılabilmesi için. 2. yılını doldurması gerek.
2-Aktarım hakkı BES’te katılımcıya sağlanan bir kolaylık gibi görünüyor. Ancak uygulamada aktarım hakkını kullanmak göründüğü kadar kolay değil. Katılımcı aktarım hakkını kullanırken, nerelerde zorluk yaşanıyor? Sizin sahada gözlemleriniz neler?
Aktarım hakkı çok önemli ve güzel bir hak. Çünkü katılımcı memnun olmadığı şirketten memnun olabileceğine inandığı başka şirkete geçebilme esnekliğine sahip. Katılımcıların aktarım yapmak istemesinin en önemli sebepleri ise;
-Fon seçimlerinden ve getirilerinden memnun kalmaması
-Bir danışman-aracı yani yardımcı bulamaması
-İlgisizlik
- Veya hatır gönül ilişkisi
Katılımcının yaşadığı zorluklar ise;
-Poliçede ilk 5 yıl içinde aktarım veya çıkış durumuna ertelenen giriş aidatı kesintisi. En büyük sıkıntısı bu. Aktarımın önündeki en önemli engel bu kesintinin olması.
-Aktarım evraklarını katılımcıya göndermemek için şirketlerin zorluk çıkarması. Bu hem katılımcının hem de sahada biz danışmanların yaşadığı en büyük sorun. Şirket katılımcıyı ikna etmek için 5 iş günü içinde bir ikna ekibi tarafından aranıp ikna edemezse aktarım evrağının gönderilmesi. Önceden şirketler internet siteleri üzerinden bu evrakları verirken şimdi böyle bir uygulamaya geçtiler.
Burada şirketler stratejik bir hata yapıyor. Katılımcının canını sıkabiliyorlar ve sanki bir daha hiç yolları kesişmeyecek gibi davranıyorlar. İlerleyen yıllarda katılımcıda o şirkete karşı artık büyük bir öfke ve yargı oluşuyor. Oysaki ilerleyen yıllarda katılımcı bizimle tekrar çalışmak isteyebilmeli, düşüncesiyle hareket etmeliler.
3-Katılımcılar aktarım haklarını kullanırken nelere dikkat etmeliler? Takip edecekleri prosedür nedir? Önceden yeni BES şirketine gidip, plan ve fon dağılımı seçip, öyle mi aktarım hakkını kullanmalı?
-Katılımcının dikkat etmesi gereken şey; aktarım yapacağı şirket ve danışmanı varsa onunla ilgili doğru seçim yaptığına inanması gerek. Yoksa aktarım yapmasının bir anlamı yok.
-Giriş aidatı kesintisi var mı yok mu buna bakması eğer varsa kesinti bunu bilerek işlem yapması veya yapmaması gerek.
-Takip edecekleri prosedür; aktarım evraklarını aldıktan sonra gerekli yerler form üzerinde doldurulup imzalanıp, yeni şirketiyle başvuru sözleşmesinin de imzalandıktan sonra kimlik fotokopisi ile birlikte danışmanı aracılığıyla veya doğrudan BES şirketinin Genel Müdürlüğüne evrakları gönderip işlemeleri başlatması gerektir.
Zaten plan ve fon seçimi yapmadan aktarım yapılacak şirkette poliçe oluşturulamıyor. Burada dikkat edilmesi gereken şey, planda bir avantaj var mı yok mu ve fon işletim gider kesinti oranları nasıl bunlara bakabilir. Burada açıkçası katılımcılar buralara hiç bakmıyor danışmanın bu konuda destek olması gerek.
4-Aktarım hakkını kullanmadan önce katılımcının fonlarını para piyasası fonuna aktarmasını önerir misiniz? (Fonların dalgalanmalara yakalanma olasılığı açısından)
Yasal süreç 10 iş günü olduğu için ve bu süreçte piyasalarda dalgalanma ihtimali olduğu için benim her zaman ki tavsiyem para piyasası fonun seçilip aktarım işlemi tamamladıktan sonra fon değişikliği yapılması yönündedir. Buradaki bir avantajda para piyasası fonundan çok hızlı bir şekilde diğer fonlara paranın aktarılabilmesidir.
Diyelim ki katılımcı aktarım işleminin başında fon seçimi yaptı bu bir risktir. Çünkü 10 iş günü çok uzun bir süreç bu tercih katılımcıya bırakılmalıdır.
İlk fonun para piyasası seçilmesi danışman arkadaş içinde aslında bir avantajdır. Çünkü daha sonra ziyaret edip veya arayıp yardımcı olması hem katılımcıyı mutlu eder hem de doğru seçim yaparak değer katar.
5-Aktarım hakkını kullanacak olan bir katılımcının yaklaşık ne kadarlık bir sürede işlemleri tamamlanıyor? Bu süreyi kısaltmak için katılımcının önceden yapması gereken herhangi bir işlem var mı?
Aktarım evraklarını istedikten sonra 5 iş gününde ikna edilmek için aranması ve formların gönderilmesi ilk süreç. Aktarım süreci ise yasal olarak 10 iş günüdür. Aktarımda; bu süreç evraklar aktarım yapacağı şirketin genel müdürlüğünden karşı şirkete gönderildikten sonra başlar. Bu süreyi kısaltmak için katılımcının veya yeni şirketinin yapabileceği hiçbir şey yoktur. Çünkü mevcut şirket her gün fon işletim gider kesintisi yaptığı için aktarım tutarını yasal süreç olan 10. İş gününde gönderiyor.
6-Aktarım hakkını kullanmak isteyen bir katılımcıya, bu hakkını kullanmadan önce ne söylemek istersiniz? Mevcut şirketinden daha iyi hizmet almak için yapılabilecek şeyler nedir?
Benim bir felsefem var bu konuda “ Şirketlerin bir birlerine karşı üstünlüğü yoktur. Üstünlük ve en iyi şirket iyi bir danışmanınızın olduğu şirkettir.” Katılımcılar istedikleri şirkete aktarım yapabilirler burada önemli olan iyi bir danışmanla çalışmalılardır. Danışmalık hizmeti alamayacakları bir şirketle asla çalışmamaları şiddetle tavsiye ederim. Aradıklarında ulaşabilecekleri ve geri bildirim alabilecekleri bir danışman seçmelilerdir. İyi bir danışman olup olmadığını nasıl anlarlar? Tabi ki; danışmanın bu güne kadar neler yaptığına bakarak. Kaç yıldır sektörde olduğu daha önce hangi şirketlerde çalıştığı mevcut müşterilerine nasıl hizmet verdiği ne kadar kazandırdığı gibi verilere bakarak doğru danışman-aracı arkadaşı seçmiş olurlar. Ben bu konuda izlediğim yollardan biri; mevcut müşterimden referans-tavsiye mektubu alıyorum benimle çalışmaktan dolayı almış olduğu hizmeti ve faydayı anlatan bir mektup ve genelde bu konuda yardımcı oluyorlar.
Katılımcı mevcut şirketinden iyi hizmet almak istiyorsa danışmanıyla iyi iletişim kurmalı danışmanı yoksa genel müdürlükte iletişe geçip neler yapılabilirimin fikir alış verişini yapabilir. Fon getiri tablolarının ve tavsiyelerinin mailine düzenli bir şekilde gönderilmesini talep edebilir.