‘FONLARIN GETİRİSİ PORTFÖYÜME YANSIMADI’

‘FONLARIN GETİRİSİ PORTFÖYÜME YANSIMADI’

Yıl kapandı bütün yatırım araçlarının yıllık getirileri her yerde yayınlanmaya başladı. Tabii ki, fonlar da bundan payını alıyor. Gerek yazılı basın gerekse de sosyal medyada, herkes fonlarının getirisini öne çıkartıyor. Çok da haklılar. Özellikle bireysel emeklilik tarafından bakıldığında ilk defa bu yıl hiç zarar eden fon yok. Evet, enflasyonun altında kalan getiriler var ama negatif getiri görünmüyor hiç birinde. Eee, fonlar bu kadar getirdi ise, katılımcıların da mutlu olması gerekir değil mi, diye düşünüyorsunuzdur. Halen şikayetler var. Bu kez de ‘Fonlar bu kadar getirmiş ama ben böyle bir getiriyi portföyümde görmüyorum’ diyenler var. Bakalım bu şikayetler haklı mı, nereden kaynaklanıyor? Katılımcıların fonların getirilerini kendi portföylerinde görememelerinin nedeni ne?

Gelin, bir çalışma yapalım ve sistemin 2019 yılında en çok getiri sağlayan fonu olan Katılım ve Hayat Emeklilik Hisse Senedi EYF’nu her ay 200 TL katkı payı ile portföyüne alan katılımcının getirisinin ne olduğunu birlikte hesaplayalım:

Yukarıdaki tablodan da görüleceği üzere katılımcının, bir yıl boyunca sisteme yatırdığı toplam katkı payı 2,400 lira, katkı paylarının yönlendirildiği fonların değeri 3,309 liraya ulaşıyor. İşte katılımcıların fonların getirisini hesaplarında göremedikleri yer tam da burası. Yılın başında katılımcının bireysel emeklilik hesabında hiç para yok. Daha sonra ay, ay sisteme yatırılan katkı payları toplandığında 2,400 liraya ulaşılıyor. Bugün hesapta olan 2,400 lira üzerinden gidildiğinde anapara getirisi kabaca %38 seviyesinde görünüyor. Ee, benim getirim %38, fonun getirisi %60 bu nasıl oluyor?

Burada dikkat edilmesi gereken şey, katılımcının yılın başında sistemde bu fona bağlanmış birikimi var ise, bu birikimin getirisi %60 oldu. Ama yıl içerisinde yatırılan katkı paylarının her birinin sistemde kaldığı süre farklı olduğu için, getirileri de farklı. Bu da katılımcının ortalama getirisini aşağı çekiyor.

Fon tarafından bakıldığında ise yılın başında fonun portföyünde varlıklar, yatırım araçları var idi ve bu varlıklar; her ne kadar yıl içerisinde alım-satımlar olsa da, bir yıl boyunca portföyde kalmaya ve getiri sağlamaya devam ettiler. Yılın sonunda da bu varlıkların getirisi %60’a ulaştı.

DEVLET KATKISI FONLARINA OKS’DEN AKIŞ BAŞLIYOR

DEVLET KATKISI FONLARINA OKS’DEN AKIŞ BAŞLIYOR

BES SERZENİŞLERİ

BES SERZENİŞLERİ