HİSSE FONLARIN GETİRİSİ BORSAYI GEÇTİ
Son dönemde borsadaki hareketlilik, bireysel emeklilik sisteminde hisse fonlara yaradı. Hisse senedi yatırımlarının toplam BES portföyü içindeki ağırlığı arttı. Genelde yüzde 13-15 aralığında değişen hisse senedi yatırımları yüzde 17,35 seviyesine (31.10.2022 itibariyle yüzde 18,47) çıkarak belki de tarihindeki en yüksek seviyeye ulaştı. Yıllık bazda CHH-Cigna Hayat Birinci Hisse Senedi Fonu yüzde 214’lük getirisiyle göz kamaştırırken, hisse fonlar içinde en düşük getiri yüzde 73 ile BHT-Anadolu Hay. Teknoloji Sektörü Hisse Sen. Fonunun oldu. Aynı dönemde BİST 30 yüzde 157, BİST 100 yüzde 152, dolar/TL paritesi yüzde 109 ve altın yüzde 101 getiri sağladı. Yıllık olarak yüzde 83,45 oranında artan enflasyon ise çok yüksek görünen bu getirileri törpüledi.
HİSSE FONLARA ARTAN İLGİ
Son bir yılda borsanın yükselen eğilimi BES katılımcılarını da cezbetti. Katılımcılar bir taraftan toplam portöylerindeki hisse senedi fonu ağırlığını artırırken, bir taraftan da katkı payları ile hisse fon alımına devam ediyorlar. Yılbaşından bu yana hisse fonlara yaklaşık 2,3 milyar TL para girişi olurken, borçlanma araçları fonlarından yaklaşık bir milyar, para piyasası fonlarından yaklaşık 3,4 milyar para çıktı. Faizlerin düşüşü ile getirisi iyice azalan para piyasası fonlarından çıkan katılımcılar bir anlamda riski yüksek ama getirisi de yüksek olan hisse senedi fonlarına geçerek, getirilerini artırmaya çalışıyorlar.
AGRESİF DEĞİŞKEN FONLAR REVAÇTA
Katılımcıların risk alma iştahı agresif değişken fonlara yönelen bir ilgi oluşturuyor. Muhafazakar temkinli fonlar, dengeli değişken fonlar ve atak/dinamik değişken fonlarda para çıkışı izlenirken, agresif değişken fonlar hem para girişiyle hem de değer artışlarıyla büyüyen fon grubu oldu. Ancak yılbaşından bu yana toplamda 4 milyar civarında büyüme yakalayan agresif değişken fon grubu, değişken fonların içerisinde halen en küçük grup (yüzde 15) olmaya devam ediyor. Değişken fon grubunda atak/dinamik değişken fon grubu yüzde 38’lik pay ile katılımcıların değişken fon tercihlerinin orta risk seviyesinde yoğunlaştığını gösteriyor.
ALTIN FONLARI GÖZDEN DÜŞTÜ MÜ?
Bu yıl altın yılı değil. Altın dolar/TL’nin yükselişinden güç alsa da ons bazında değer kaybettiği için TL bazında yatay hareket etmeye devam ediyor. Peki, bu durum altın fonlarına yatırım yapan katılımcıları vazgeçirmiş olabilir mi? Rakamlar katılımcıların halen altın fonlarına yatırım yapmaya devam ettiğini gösteriyor. Altın yatırımı BES portföyünün en büyük bölümünü oluştururken, yılbaşından bu yana yaklaşık 10 milyarın altın yatırımına aktığı izleniyor.
BEFAS ETKİSİ
BEFAS platformu sayesinde katılımcılar kendi sözleşmelerinin olduğu şirketin fonlarının dışındaki fonları da alabiliyorlar. Her ne kadar henüz, bütün emeklilik planları bütün fonlara açık olmasa da katılımcılar başka şirketlerin fonlarına oldukça yoğun ilgi gösteriyor. Katılımcıların en çok ilgi gösterdikleri fonlardan ilki ATE-Anadolu Hayat Em. İş Bankası İştirak Endeksi Fonu iken, CHH-Cigna Sağlık ve Hay. Birinci Hisse Senedi Fonu ikinci ve AVR-Agesa Hayat Teknoloji Sektörü Yabancı Değ.Fon üçüncü sırada yer alıyor.