BES’TE RİSK ALMAK İSTEYENE, HER SEVİYEDE FON VAR

BES’TE RİSK ALMAK İSTEYENE, HER SEVİYEDE FON VAR

BES’teki toplam fon adedi 385’e ulaşırken, fonlardaki birikim de 350 milyarı aştı. Ülkemizin en önemli yatırım alternatiflerinden birisi olmaya aday olan bireysel emeklilik sisteminde, otomatik katılım sistemindeki fonlar, devlet katkısı fonları ve standart fonlarla ilgili çalışmalar ve arayışlar devam ediyor. BEFAS’ın faaliyete geçmesiyle, platformu kullanan katılımcı sayısı da sürekli olarak artış gösteriyor. EGM (Emeklilik Gözetim Merkezi) verilerine göre BEFAS’ta işlem hacmi 2 milyarı geçerken, gerçekleştirilen işlem adedi de neredeyse 800’bine ulaşarak, BEFAS’ın her geçen gün kullanıcıların radarına girdiğine işaret ediyor. Bu nedenle bireysel emeklilik şirketleri katılımcılara daha geniş bir yelpazede risk içeren fonları kurarak, katılımcıların risk algısı ve arayışına karşılık vermeye çalışıyorlar. Bu hafta şirket satın almaları ve kurdukları yeni fonlarla büyüyen; Fibaemeklilik Genel Müdür Yardımcısı, Sayın Salih İleri ile BEFAS’ı ve fonlardaki gelişmeleri konuştuk.

Şirketinizin bireysel emeklilik sistemindeki konumu ve hedefleriniz konusunda kısaca bilgi verebilir misiniz? 

Fibaemeklilik olarak 2012 yılından bugüne, sektörün genç ve dinamik oyuncuları arasında yer alarak, müşterilerimize maksimum fayda sağlamaya çalışıyoruz. 2014-2018 yılları arasında, CIV Hayat Sigorta’nın portföy devri, Ergo Emeklilik ve Hayat’ın satın alınması ve Groupama BES portföyünün bünyemize katılmasıyla emeklilik sektöründe dikkat çekici bir büyüme gösterdik. Şirketimizin müşteri ağını ve hizmet noktalarını, çeşitli marka iş birlikleriyle geliştirmeye devam ediyoruz. En son yapılan işbirliğimiz çerçevesinde Fibaemeklilik olarak, NN Hayat ve Emeklilik ile NN’in OKS kapsamındaki portföyünün devredilmesi konusunda anlaştık. Resmi onay başvurusu yapılan anlaşma kapsamında, 280 bin OKS sözleşmesini kapsayan portföy devrinin SEDDK, SPK ve Rekabet Kurulu onayının ardından tamamlanmasıyla birlikte OKS alanında üst sıralara yükseleceğiz.

BES’te en çok fon kuran ikinci emeklilik şirketisiniz. Bunun nedeni nedir? 

Katılımcılar tarafından, birikimlerini uzun vadede hedefledikleri büyüklüklere çıkartabilmeleri için, finansal piyasalardaki gelişmelere göre doğru zamanda doğru fon tercihlerinin yapılması son derece önemlidir. Sağlamış olduğumuz fon ve portföy yönetim şirketi çeşitliliği ile farklı yatırım araçlarına yatırım yaparak finansal piyasalardaki gelişmelere göre pozisyon almak ve fonların getiri avantajlarından en yüksek seviyede yararlanmak isteyen müşterilerimize bir esneklik sağlamayı amaçlıyoruz.

Farklı tasarruf araçlarına ve yatırım tercihlerine yönelik alternatif emeklilik yatırım fonları oluşturmaya çalışıyoruz ve Fibaemeklilik olarak 12 Portföy Yönetim şirketi ile çalışıyoruz. Emeklilik fonlarımız portföy yönetimi şirketleri tarafından yönetilirken, Fibaemeklilik olarak biz de katılımcılara kendi fon yöneticisini seçme hakkını tanıyoruz. Fon yönetimi konusunda ayrıca, Fiba Portföy’ün ve akademik alanda Özyeğin Üniversitesi’nin katkıları ile yapılan çalışmalar sonucunda müşterilerimizin risk algısı, yaşı ve emekliliğe kalan süre dikkate alınarak en uygun fon dağılımının belirlenmesinde danışmanlık veriyoruz.  

Bireysel emeklilik şirketlerinin katılımcılarına fon tercihlerine ilişkin tavsiyede bulunabilmesine ilişkin uygulama Temmuz 2022 itibariyle başladı. Siz katılımcılarınıza fon dağılımı tavsiyesi veriyor musunuz? Nasıl?

Katılımcılarımızın fon çeşitliliğimizin sağladığı getiri avantajlarından maksimum düzeyde faydalanabilmeleri konusunda kişisel özellikler çok belirleyici. Bu konuda, risk algısı, yaş veya emekliliğe kalan süre gibi pek çok etken var. Bu faktörleri gözeterek fon dağılım değişikliği önerileri yapılması gerekiyor. Biz yaklaşık 9 yıldır sağladığımız bu hizmetin yanında, BES’in gündemindeki en önemli hususlardan biri olan katılımcıların fon dağılım değişikliği haklarının etkin şekilde kullanılması konusunda da iyileştirmeler sağlıyoruz.    

Bizce fon getirileri ne kadar yüksek olursa olsun, önemli olan katılımcıların o getirilerden en yüksek seviyede yararlanabilmesi ve kendisine en uygun fon dağılımını bulabilmesi.  Bunun için müşterilerimize aramalar yapıyoruz, SMS ve mailing gönderimleri gerçekleştiriyoruz. Doğrudan kendilerine özel öneriyle ilerleyebilmeleri için yapay zeka teknolojisi ile çalışan chatbotumuz Figuru ile 1 dakikadan daha az bir sürede güvenle işlem yapabilmelerini sağlıyoruz. Bunun yanında katılımcılar internet şubemiz, mobil uygulamamız üzerinden de kendisine özel önerimizi inceleyip, fon dağılım değişikliği işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Bunun yanında, geçtiğimiz yıl bir ilke imza atarak katılımcılara fon dağılım değişikliği haklarını portföy yönetim şirketlerine devretme imkânı da sunduk. Fon dağılımı değiştirme hakkını 1 yıl boyunca Portföy Yönetim Şirketine devredilmesini kapsayan bu uygulamada devir işlemi internet şubesi üzerinden kolaylıkla yapılabiliyor.

Yeni kurduğunuz fonlarla ilgili ne söylemek istersiniz? Fonların içeriklerine dair kısaca bilgi verebilir misiniz? 

BES kapsamındaki tasarruflarıyla farklı finansal enstrümanlara yatırım yapmak isteyen müşterilerine özel 3 yeni yatırım fonunu halka arz ettik. Teknoloji Sektörü Değişken Emeklilik Yatırım Fonu, ESG Sürdürebilirlik Fon Sepeti Emeklilik Yatırım Fonu ve Inveo Portföy Fon Sepeti Emeklilik Yatırım Fonu ürünlerimizle toplam fon sayımızı 44’e çıkardık. Bu fonlar sayesinde, BES katılımcıları yatırımlarını sürdürülebilirlik ve teknoloji gibi trend alanlarda değerlendirebilecekler.  

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ekseninde tüm iş dünyasının sürdürülebilirliği gündemine aldığı bir dönemde ESG alanında Sürdürülebilirlik Fon Sepeti Fonu geliştirmekten memnuniyet duyuyoruz. Bu fonda, ESG ilkelerini süreçlerine dahil eden yerli ve yabancı şirketlerin ortaklık paylarının ve borçlanma araçlarının yer aldığı sürdürülebilirlik borsa yatırım fonlarına, ESG temalı endekslere dayalı borsa yatırım fonlarına ve ESG kriterlerine uygun olarak ihraç edilmiş yatırım fonlarının katılma paylarına yatırım yapılabiliyor. Bu sayede yatırımcılar AB’nin 1 trilyon Euro kaynak ayırdığı ve hızla büyümeye devam eden bir yatırım alanının parçası olurken bireysel geleceği kadar dünyanın geleceğine de yatırım yapmanın huzurunu duyuyor. 

Teknoloji Sektörü Değişken Emeklilik Yatırım Fonu'nun yatırım stratejisi ise fon portföy değerinin en az yüzde 80’ini teknoloji sektöründe faaliyet gösteren yerli ve yabancı şirketlerin ihraç ettikleri ortaklık paylarına yatırım yapmak. Bu fon Amerikan Depo Sertifikalarına, Global Depo Sertifikalarına veya yerli, yabancı borçlanma araçları ile kira sertifikalarına da yatırım yaparak katılımcıların bu şirketlerin büyüme olanaklarına, kazançlarına ve değer artışlarına iştirak edebilmesini sağlayacak.  

Orta-uzun vadede hem sermaye kazancı hem de fon katılma paylarının iade edilmesi veya satışından kazanç sağlayarak temettü ve faiz geliri elde etmeyi amaçlayan Inveo Portföy Fon Sepeti Emeklilik Yatırım Fonu da katılımcılarımıza sunduğumuz bir diğer alternatif. Fon stratejisi kapsamında yapılan çeşitlendirmelerle, katılımcıların farklı varlık sınıflarındaki kazanca iştirak etmeleri hedefleniyor. Amacımız katılımcıların emeklilik günleri için birikimlerine en fazla katkı sağlayacak seçenekleri oluşturmak. 

BEFAS’ın uygulanması katılımcılara nasıl fayda sağlayacak? Katılımcılar BEFAS’ı en verimli şekilde nasıl kullanmalı? 

Bireysel Emeklilik Fon Alım Satım Platformu (BEFAS) farklı şirketlerinin fonunu tercih etmek isteyen katılımcılara emeklilik şirketini değiştirmeden bu fonları seçebilme imkânı tanıyan kullanışlı bir sistem. BEFAS sayesinde katılımcılar, sadece sözleşmelerinin bulunduğu emeklilik şirketi ve emeklilik planında sunulan fon seçenekleri ile kısıtlamadan tüm şirketlerin emeklilik yatırım fonlarını seçebiliyorlar. Katılımcılar bu platformda sunulan fonların geçmiş performansları, kategorileri, faizli/faizsiz olma durumu, fonu yöneten portföy yönetim şirketi gibi kriterler doğrultusunda karşılaştırma yaparak, tercihleri doğrultusunda fonları inceleyebiliyorlar. BEFAS’ın fon yönetimi açısından rekabet ortamının daha sağlıklı işlemesine büyük katkısı olduğuna inanıyorum.

**Para Dergisi’nin *-15 Ekim 2022 tarihli sayısında yayınlanmıştır.

FAİZLERİN DÜŞÜŞÜ DEVLET KATKISI FONLARINA YARADI

FAİZLERİN DÜŞÜŞÜ DEVLET KATKISI FONLARINA YARADI

HİSSE FONLARIN GETİRİSİ BORSAYI GEÇTİ

HİSSE FONLARIN GETİRİSİ BORSAYI GEÇTİ