RİSK, SABIRLA OLGUNLAŞIR

RİSK, SABIRLA OLGUNLAŞIR

Dünyada son iki-üç yılda birikmiş ve halı altına atılmış sorunlar, birer birer baş gösteriyor. Kovid ile başlayan süreç, savaşlar ve yükselen enflasyonla devam ediyor. Yaşanan sıkıntılar piyasaların çok geniş marjlarda hareket etmesine neden oluyor. Böylesi bir dönemde yatırım yapmak, risk almak, her ne kadar çok zor olsa da, sonuçlar bize risk alanların kazandığını gösteriyor. Gelin, bu hafta üç ayda bir hazırladığımız ‘Örnek Portföyler’in ve piyasaların getirilerine bir bakalım, portföyleri değerlendirelim:

MUHAFAZAKAR PORTFÖY

Enflasyon ve dolayısıyla faizlerde yaşanan yükselişler az risk içeren ama az getiri sağlayan ‘Muhafazakar Portföy’ü olumsuz etkiledi. İçerisinde yüksek oranda faiz getirisi içeren fonlar barındıran ‘Muhafazakar Portföy’ enflasyona karşı yenilirken, tüm vadelerde sadece BİST-KYD Tüm Bono Endeksine karşı getiri sağlamış gibi görünüyor.

DENGELİ PORTFÖY

Kamu iç borçlanma araçları, hisse senedi ve kıymetli madenler fonları ile çeşitlendirilmiş olan ‘Dengeli Portföy’ 3 yıllık dönemde enflasyon üstünde getiri sağlanmasına rağmen, 3-6 aylık ve yıllık dönemlerde getiriler enflasyonun altında kalıyor. Portföyde ağırlıklı olarak yer alan kamu iç borçlanma fonlarının zayıf getirileri ‘Dengeli Portföy’de ortalama getiriyi de aşağı çekiyor.

DİNAMİK PORTFÖY

Kamu iç borçlanma araçları fonlarının yaklaşık üçte bir oranına düşürüldüğü ‘Dinamik Portföy’de, üçte bir oranında hisse senedi ve dövize dayalı yatırım aracı olarak da üçte bir oranında kıymetli madenler fonu bulunuyor. Bu nedenle, son üç yılda gram altının ons fiyatının yükselen eğilimi ve hisse senetdi fonları portföyün getirisini olumlu etkilemesine rağmen kamu iç borçlanma araçları fonlarının düşük getirileri, portföyün ortalama getirisini aşağı çekiyor. Fakat ‘Dinamik Portföy’ yıllık ve üç yıllık dönemlerde yine de enflasyonu yenmeyi başarıyor.

RİSKLİ PORTFÖY

‘Riskli Portföy’ün içeriğinde sabit getiri sağlayacak herhangi bir yatırım enstrümanı bulunmuyor. Hisse senedi, kıymetli madenler ve dış borçlanma araçları fonlarıyla çeşitlendirilen ‘Riskli Portföy’ örnek portföyler içerisinde enflasyona, sadece üç aylık dönemde yenilmiş. 6 aylık, yıllık ve üç yıllık dönemlerde enflasyonu yenen ‘Riskli Portföy’ gram altın dışındaki bütün varlık gruplarına karşı da başarılı görünüyor.

KATILIM PORTFÖYÜ

Standart katılım fonlarıyla sabit getirili varlık içeren ‘Katılım Portföyü’ üç aylık dönem dışında her dönemde enflasyona karşı getiri sağlamayı başarmış. Portföydeki hisse senedi katılım fonları ve kıymetli maden fonları getiriyi yukarı taşırken, özellikle hisse senedi katılım fonlarının üç yıllık dönemde neredeyse yüzde 400’e ulaşan getirisi göz kamaştırıyor.

PİYASALAR NEREYE?

Borsa: Geçen aralıkta yükselen döviz fiyatlarıyla dengesizleşen piyasalar, halen denge arayışını sürdürüyor. Yurt dışında hisse senedi piyasalarındaki sıkıntı, içeride borsa üzerinde baskı oluşturuyor. Diğer taraftan dolar bazında ucuz görünen borsaya yönelen bir ilgi olsa da, özellikle yabancı yatırımcıların piyasadaki zayıflığı, şimdilik güçlü bir trendin başlamasını engelliyor. Diğer yandan geçen aralıkta, 2278 zirvesinde yaşanan yoğun hacimli ters dönüş hareketi, zirveye yaklaştıkça satış baskısını güçlendiriyor. Özellikle 0-40 yaş grubundaki bireysel emeklilik katılımcıları açısından piyasa her ne kadar riskli olarak görünse de, uzun vadede dolar bazında oluşan ‘ucuzluk’ imajı hisse fon biriktirmek açısından fırsat verebilir.

Döviz: Kur korumalı mevduatların geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesiyle dövizdeki sert yükselişin önü alınsa da halen dolar ve euroda yukarı yönlü trend devam ediyor. Yaz aylarının gelişiyle bir süre yatay hareket gözlenebilecek olan döviz piyasalarında çok beklenmeyen bir gelişme olmazsa, trend eğiminin gittikçe düşmesi beklenebilir.

Gram altın: Bir taraftan yurtdışında ons fiyatındaki gelişmeler, diğer yandan içerideki dolar fiyatındaki dalgalanmalar, gram altını 900-1000 aralığına taşıdı. Altının ons fiyatının 1900’lerin üstünde kalması gram altının yukarı önlü hareketini desteklerken, ons bazında oluşan çanak formasyonunun gerçekleşmesi gram altının yukarı yönlü hareketini destekleyecektir.  

Faiz: Son dönemde yükselen enflasyon ortamına rağmen bütün dünyada negatif reel faizler varlığını sürdürmeye devam ediyor. Peki, insanlar enflasyona yenileceklerini bildikleri halde neden hala faiz getirisi almayı tercih ediyorlar? Bu soruya verilecek ilk yanıt, bütün dünyada borçlanmaya dayalı yatırım araçlarının miktarının çok artmasına rağmen, FED ve diğer merkez bankaları tarafından uygulanan genişlemeci politikalarla, piyasalara ucuz maliyetli para verilmesidir. Bir diğer yanıt ise, hisse senedi piyasalarının tarihi zirvelerde dolaştığı ve böylesi geniş dalgalanmaların yaşandığı piyasalarda risk alınmak istenmemesi, denilebilir. İçeride yükselen trendde olan faizler, maalesef sabit getirili yatırım araçlarının getirilerini de olumsuz etkilemeye devam edecektir.

EMEKLİLİKTE SEÇENEKLER

EMEKLİLİKTE SEÇENEKLER

BEFAS’TAN FON SEÇERKEN ÇIKAN MESAJIN AÇIKLAMASI

BEFAS’TAN FON SEÇERKEN ÇIKAN MESAJIN AÇIKLAMASI