YILLIK GELİR SİGORTASI NEDİR?

Yıllık gelir sigortası hayat sigortası gibi bir sigorta türüdür. Tek prim veya taksitli prim ödemesi karşılığında belirli bir süre veya ömür boyu maaş alma olanağı verir.

Emeklilik hakkını kullanmak isteyen katılımcı birikimlerinin tamamını veya bir kısmını yıllık gelir sigortasına aktarmayı tercih edebilir. Katılımcının ömür boyu veya belirlenen süre boyunca maaş almasını garanti altına alır. Maaş ödeme seçenekleri aylık, üç aylık, altı aylık ve yıllık dönemlerde olabilir. Katılımcılar başlangıçta tek prim veya taksitli prim ödemesi tercih edebilir.

Aslında, yıllık gelir sigortası seçeneğini kullanmak için illaki bireysel emeklilik sisteminde emeklilik hakkını kazanmış olmak da gerekmiyor. Bireysel emeklilik sisteminin dışında kalan kişiler de yıllık gelir sigortası yaptırabilirler.

Yıllık gelir sigortası 56 yaşın altındakiler ve 56 yaşını dolduranlar için farklı seçenekler sunuyor. 56 yaş altındakiler tek prim yani toplu ödeme yapabilecekleri gibi, taksitli prim de ödeyebilirler. Hemen veya belirli bir süre sonra maaş ödemesine başlanabilir. Maaşın ömür boyu veya belirli bir süre devam etmesi katılımcının tercihinde. Belirlenmiş bir maaş tercih edilebileceği gibi TÜFE dahil bir varlık veya varlık grubuna endekslenmiş maaş tercih edilebilir. Sigorta primlerini TL veya yabancı para cinsinden ödeme seçenekleri de var. İsteğe bağlı olarak sigortalının vefatı halinde lehdara vefat tazminatı ödenebilir.

56 yaş üzerindeki kişiler sadece TL cinsinden tek prim karşılığında yıllık gelir sigortası yaptırabilir. Ömür boyu maaş ödemesi yapan ürünleri tercih edebilir ve dilerlerse hemen maaş almaya başlayabilirler. Ertelenmiş maaş tercihinde en fazla 5 yıl erteleme yapılabilir. Maaş artışları TÜFE’ye endeksli yapılır.

KREDİ KARTINDA BLOKAJ SÜRESİ NEDİR?

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDEN EMEKLİ MAAŞI NASIL ALINIR?