BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDEN EMEKLİ MAAŞI NASIL ALINIR?

Sistemde 10 yılı tamamlayan ve 56 yaşını bitiren katılımcılar emeklilik hakkını kazanır. Emeklilik hakkı kazanan katılımcıların üç seçeneği vardır:

-Bunlardan birincisi birikimlerinin ve devlet katkılarının tamamını alarak sistemden ayrılmak. Bu durumda katılımcının sistemle bir bağı kalmaz.

-İkincisi Programlı Geri Ödeme: Bu seçenekte katılımcılar Emeklilik Gelir Sözleşmesi kapsamında hazırlanacak bir program dahilinde kendilerine aylık, üç aylık, altı aylık ve yıllık dönemlerle maaş ödenmesini talep edebilirler. Emeklilik hakkı kazanan katılımcı isterse, sistemdeki birikiminin ve devlet katkılarının tamamını; isterse, kendi belirleyeceği kısmını ‘Emeklilik Gelir Sözleşmesi’ne aktarabilir. Bu seçenekte katılımcı ‘Emeklilik Gelir Sözleşmesi’ne aktardığı birikimlerinin izin verdiği süre ve miktarda maaş alabilir. Programlı geri ödeme kapsamındaki birikimlerin üzerine katkı payı ödenmez ve devlet katkısı alınamaz. Katılımcı yılda dört kez emeklilik planını, yılda oniki kez fon dağılımını değiştirebilir.

-Üçüncüsü ise gerçek bir sigorta seçeneğidir ve birikimlerin tamamı veya bir kısmı yıllık gelir sigortasına aktarılarak, belirli bir süre veya ömür boyu maaş seçenekleri tercih edilebilir. Bu kapsamda kişinin, yaşı, cinsiyeti gibi faktörler değerlendirilerek kendisine tercih ettiği dönemlerde, maaş ödemesi yapılır. Maaşlar TÜFE’ye endeksli olarak artırılır.  

https://www.zeynepcandanaktas.com/blog/2019/3/21/emeklilikte-secenekler

YILLIK GELİR SİGORTASI NEDİR?

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDEN NASIL EMEKLİ OLURUM?