BES'TE FONLAR ÜZERİNDEN ALINAN GİDERLER NELERDİR?

Bireysel emeklilik sisteminde fonlar üzerinden alınan giderler iki başlık altında incelenebilir:

Fon işletim gider kesintisi: Fonun portföyünün yönetimi ile ilgili olarak fonun mal varlığından indirilen ‘fon işletim gider kesintisi’ BES şirketi ve portföy yönetim şirketi tarafından belli oranlarda paylaşılıyor.

Fon toplam gider kesintisi: Fonların kuruluş ve işletilmesinden kaynaklanan giderler, bu başlık altında toplanıyor. Fonun operasyonel giderleri, portföyden yapılan alım-satımların komisyonları, bağımsız denetim ücretleri gibi giderler fon portföyünden indiriliyor. Fon işletim Gider Kesintisini de kapsayan Fon Toplam Gider Kesintisinin yıllık tutarı, günlere bölünerek gün gün fon portföyünden indiriliyor. Mevzuatta fonların gider kalemlerinin neler olduğu teker teker belirtilmiş. Fonların portföylerinden bu giderler dışında herhangi bir kesinti yapılamaz. Fonun portföyünden düşülen bu giderlerin katılımcıya yansıması fon getirisinin, giderler kadar azalması şeklinde. Fon kategorileri bazında katılımcıya yansıtılabilecek fon toplam gider kesintilerinin üst sınırı mevzuatla belirlenmiş.

Fon grubu bazında yapılabilecek yıllık toplam kesinti tutarı;

Para Piyasası Fonları ve Kıymetli Madenler Fonları için yıllık %1,09

-Borçlanma araçları Fonları, Standart Fon ve Endeks Fonu için yıllık %1,91

-Hisse Senedi Fonları, Katılım Fonu, Karma Fon, Fon Sepeti Fonu, Değişken Fon, Yaşam Döngüsü/Hedef fon için yıllık %2,28

BES’E NE KADAR KATKI PAYI ÖDEMELİYİM?

BES'TE DÖVİZE YATIRIM YAPMAK İÇİN HANGİ FONLAR ALINMALIDIR?