BES’E NE KADAR KATKI PAYI ÖDEMELİYİM?

Bireysel emeklilik sisteminde katkı payının miktarı katılımcılara bırakılmış olmakla birlikte, mevzuatta asgari katkı payı ve %25 devlet katkısı üst sınırını belirleyen katkı paylarına atıfta bulunuluyor.

Asgari katkı payı; katılımcının dahil olduğu emeklilik planına göre ödenmesi gereken en az katkı payı miktarını belirler. Her BES şirketinin farklı özelliklerde emeklilik planları mevcuttur ve bu planlar için asgari katkı payı miktarı belirlenebilir.

Devlet katkısı üst sınırı cari yılda geçerli yıllık brüt asgari ücret tutarının %30’u* kadardır. Dolayısıyla buradan devlet katkısına konu olabilecek katkı payının, bir yıllık brüt asgari ücret tutarı kadar olduğunu anlıyoruz.

Bunların dışındaki katkı payı tutarının ne kadar olması gerektiği tamamiyle katılımcının yaşı, evli-bekar olması, ev-araba sahipliği, mevduatı, yatırımları veya başka varlıklarının mevcudiyeti, cinsiyeti, çocuk sahibi olma, gelir durumu, yaşanılan bölge, tüketim alışkanlıkları, emeklilikte hedeflenen gelir vb. faktörlere bağlıdır. Ancak genel kanaat gelirin en az %10’unun tasarruf için ayrılması gerektiği yönündedir.

*Burada, ufak bir hatırlatmada bulunalım. Bütün birikiminiz BES’te olmasın. Acil ihtiyaçlarınız için BES dışında da tasarrufunuz olsun ki, BES sözleşmenizi acil ihtiyaçları gidermek için bozmak zorunda kalmayın..

*22 Ocak 2022 Cumartesi ve 31727 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Kanunu’nda yapılan değişiklik ile devlet katkısı %25’ten %30 çıkarıldı.

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDEN NASIL EMEKLİ OLURUM?

BES'TE FONLAR ÜZERİNDEN ALINAN GİDERLER NELERDİR?