BES’TEN ERKEN AYRILMANIN MALİYETİ NEDİR?

Bireysel emeklilik sistemi ve otomatik katılım sistemi (OKS) gönüllülük Esasına dayalı. Katılımcı ve çalışan sistemden dilediği zaman ayrılabilir. Hatta ilk iyi ay deneme süresi gibi. Sisteme giren katılımcılar ve çalışanlar ilk iyi ay içerisinde sistemden çıkmak istediklerinde, kendilerinden yapılmış olan giriş aidatı ve yönetim gider kesintilerini de alarak çıkabiliyorlar.

İlk iki ay sistemde kalan fakat sistemde 10 yıl ve 56 yaşını tamamlama kriterlerini yerine getirmeden ayrılmak isteyen katılımcıları ve çalışanları bekleyen maliyetler şunlar:

1-OKS’ye dahil çalışanlardan giriş aidatı ve yönetim gider kesinti yapılmıyor. Sadece gönüllü BES tarafında giriş aidatı ve yönetim gider kesintisi var. Sisteme girişten itibaren katılımcılardan; ilk beş yıl boyunca, her yıl için, aylık brüt asgari ücretin %8,5’uğunu aşmamak üzere giriş aidatı ve yönetim gider kesintisi yapılabiliyor. (Sisteme yüksek başlangıç katkısı, yüksek katkı payı veya grup emeklilik planlarıyla girenlerden bu kesintiler alınmayabiliyor.) Sistemden beş yılını tamamlamadan ayrılmak isteyen katılımcılardan, bu kesintilerin tamamı bir kerede alınabiliyor. Ya da sistemde kalındığı süre boyunca kesinti yapılmış ise, kalan kesintiler bir kerede tahsil edilebiliyor.

2-Sistemde 10 yıl ve 56 yaşını tamamlama kriterlerini yerine getirmeden sistemden ayrılan katılımcılar ve çalışanlar kendi birikimlerinin tamamını alabiliyorlar. Ancak devlet katkılarının tamamını alamıyor. Sistemden erken ayrılmak isteyen katılımcıların ve çalışanların (vefat ve maluliyet halleri hariç olmak üzere) devlet katkısı hak edişi için sistemde kalması gereken süreler ve ödeme oranları şöyle:

-Sistemde 3 yılını tamamlayanlar devlet katkısının %15’ine,

-Sistemde 6 yılını tamamlayanlar devlet katkılarının %35’ine

-Sistemde 10 yılını tamamladığı halde 56 yaşını tamamlamayanlar devlet katkısı hesabındaki birikimlerinin %60’ına hak kazanıyor.

3- Katılımcılar ve çalışanlar sistemde kalış sürelerine uygun olarak kademeli bir stopaj kesintisine tabi tutuluyor.  Sistemde 10 yılı ve 56 yaşını tamamlamayan katılımcılar ve çalışanlar ayrılmak istediklerinde devlet katkıları ve kendi birikimlerinin getirileri üzerinden yüzde 15 stopaj kesintisine tabi.

-Sistemde 10 yılını tamamladığı halde, 56 yaşını tamamlamadığı için, emeklilik hakkı kazanmadan ayrılanların devlet katkılarının ve kendi birikimlerinin getirileri üzerinden %10,

Maliyetler ne zaman son buluyor: Sistemde 10 yılı ve 56 yaşını tamamlayarak emeklilik hakkı kazanan veya vefat-maluliyet nedeniyle sistemden ayrılan katılımcı ve çalışanların devlet katkılarının ve kendi birikimlerinin getirileri üzerinden sadece  %5 stopaj kesintisi yapılıyor. Bu katılımcılar ve çalışanlar devlet katkılarının tamamını alabiliyorlar. Sistemde kaldıkları ilk beş yıldan sonra katılımcılardan giriş aidatı ve yönetim gider kesintisi yapılmıyor.

BES FONLARININ YÖNETİMİNDE KATILIMCILARIN SEÇENEKLERİ NELERDİR?

BEFAS FONLARINI NASIL TERCİH EDERİM?