BES FONLARININ YÖNETİMİNDE KATILIMCILARIN SEÇENEKLERİ NELERDİR?

Bireysel emeklilik sisteminde katılımcılardan gelen katkı payları BES şirketlerinin kurduğu fonlar aracılığıyla para ve sermaye piyasalarına yönlendiriliyor. Bu fonlar sabit getirili yatırım araçlarına (kamu ve özel sektör borçlanma araçları, mevduat ve katılım hesapları, repo-ters repo, kira sertifikaları, eurobondlar vb.) yerli ve yabancı hisse senetlerine, altın ve kıymetli madenlere, türev yatırım enstrümanlarına, yatırım fonu katılma paylarına vb. yatırım yapıyor. Bu yatırım araçlarının değeri piyasalardaki dalgalanmalardan sürekli etkilendiğinden bunlara yatırım yapan BES fonlarının fiyatları da benzer yönde dalgalanıyor. Katılımcılar, yatırım yaptıkları fonlardan oluşan portföylerini nasıl yönetebilir? Seçenekleri nelerdir?

1-Katılımcılar ve OKS çalışanları isterlerse BES’teki fonlarını kendileri yönetebilir. Para ve sermaye piyasalarına aşina olan, ekonomideki gelişmeleri yorumlayabilen katılımcılar ve OKS çalışanları fon dağılımını kendi beklentilerine göre oluşturabilir.

2-Katılımcılar ve OKS çalışanları BES şirketlerine talepte bulunarak, fonlarının yönetimini portföy yönetim şirketine devredebilir. Böylece katılımcının bir şey yapmasına gerek kalmadan fon dağılımı piyasa şartlarına uygun yatırım araçlarına yönlendirilecektir. Fonların yönetimini portföy yönetim şirketine bırakan katılımcılardan hizmet bedeli talep edilebilir, bunun hangi şartlarda ve nasıl alınacağı konusunda BES şirketiyle görüşmekte fayda var.

3-Katılımcılar ve OKS çalışanları isterlerse Robo-Advisor (Robot Danışman) uygulamalarının önerdiği fon dağılımını tercih edebilir. Bunun için öncelikle risk profil anketinin doldurulması gerekiyor.

4-Yaşam Döngüsü/Hedef Fonlar tercih edilebilir. Yaşam Döngüsü fonları yaş odaklı olarak kuruluyor ve katılımcı kendi yaş grubuna uygun fona yatırım yapıyor.

BES’TEKİ DIŞ BORÇLANMA ARAÇLARI FONLARI HANGİLERİDİR

BES’TEN ERKEN AYRILMANIN MALİYETİ NEDİR?