SİSTEMDEN ÇIKMAYA KARAR VERDİĞİNİZDE NE GİBİ ÖN HAZIRLIK YAPILMALI?

BES’i deneyimleyip de BES’le ilgili şikayet edenlerin en başta gelen sıkıntısı; çıkarken alınan paranın hesapta görülen birikimden daha az olması. Az olması normal, çünkü 5 yılı tamamlamadan ayrılanlardan giriş aidatı ve yönetim gider kesintisi yapılıyor. Ayrıca getiriler üzerinden %15’e ulaşan stopaj kesintisi söz konusu. Bir de bunun üstüne piyasanın volatil olduğu bir döneme denk geldiyseniz, zarar büyüyebiliyor.

Öncelikle sistemden erken ayrılmak isteyenler için, çıkış son çare mi, sorusuna yanıt aranmalı. Erken çıkıldığı zaman giriş aidatı ve yönetim gider kesintisi yanında, yüksek oranlı stopaj kesintisine maruz kalınacağı bilinmeli. BES şirketlerine; erken çıkışlarda 20 işgünü, emeklilik hakkı kullanılırken 10 işgünü ödeme süresi tanınıyor. Acil bir iş için sözleşmenizi sonlandırıyorsanız, paranız yetişemeyebilir, bunun farkında olun.

Yine de çıkmak zorundaysanız, aşağıdaki üç tavsiyeye kulak vermenizi öneririm.

1-Mümkünse çıkmak istediğiniz yılın katkı payının tamamını ödeyin. (3 yıldan daha fazla sistemde olanlar için alınan DK’nın %15’ine hak kazanmak bile getirinin artmasını sağlar. ) Kredi kartıyla ödeme yapıyorsanız, katkı paylarının hesabınıza yatmasını bekleyin. Çünkü sarkan katkı payları ve DK'lar katılımcının banka hesabına iade ediliyor ama katılımcının aklında hep çıkarken aldığı toplu rakam kalıyor.

2-Katkı paylarının karşılığında yatan DK'ların hesaba yansıdığını görün. Ki, olası bir hata durumunda hesabınız aktif olsun ve kanıtınız olsun. Olmaz-olmaz demeyin, hayat bu, depremi, yangını, su basması, elektrik arızası vb. her şey olabilir.

3-Çıkmaya karar verdiğinizde fonlarınızı para piyasası fonu, temkinli değişken fon, kısa vadeli borçlanma araçları fonu veya OKS'dekiler için başlangıç fonuna yatırın ki, çıkma talimatınız ile ödeme arasındaki dönemde olası dalgalanmalarda birikiminiz zarar görmesin.

Bütün bunları yaptıktan ve sonuçları hesabınıza yansıdıktan sonra sistemden çıkma talimatını verin ve paranızın hesabınıza yatmasını bekleyin. Bol bereketli kazançlar dileğiyle…

ÜNVANINDA 'YABANCI' İBARESİ OLAN FONLARI BEFAS'TAN NEDEN ALAMIYORUZ?

NEDEN KİTAP HEDİYESİNDE ÇEKİLİŞ YAPMIYORUM