HER YILA BİR BES SÖZLEŞMESİNİN NE FAYDASI VAR?

Son zamanlarda finansal okuryazarlığı yüksek katılımcılar arasında, devlet katkısından daha fazla faydalanabilmek amacıyla, 56 yaşından sonra, her yıl bir BES sözleşmesinden emeklilik hedeflenerek, çok sayıda (BES’te istenildiği kadar sözleşme açılabilir. Bir sınır yok.) BES sözleşmesi açılıyor. Bunun şöyle bir faydası var:

56 yaşını bitirip, sistemde de en az bir sözleşme ile 10 yılı tamamlayan katılımcı, emeklilik hakkı kazanıyor. Emeklilik hakkı kazandığı yıl, sadece emeklilik hakkı kazandığı sözleşmeye, o yıl maksimum devlet katkısı almak için gerekli olan katkı payının tümünü yatırıyor. Diğer sözleşmelerinin hiç birine katkı payı ödemiyor. Sistemde 10 yıl ve 56 yaşını tamamlayan katılımcı, devlet katkılarının tamamını almaya hak kazandığı için, sistemden ayrılırken, kendi yatırdığı katkı payının karşılığındaki %30 devlet katkısının tamamını alabiliyor. Böylelikle başka hiç bir yerde bulunmayan %30 gibi bir getiriye birkaç ay içinde (devlet katkılarının hesaba yansıması bir buçuk-iki ayı bulabiliyor.) ulaşmak mümkün olabiliyor.

Diğer yandan emekli olunan sözleşmeden elde edilen birikimler gelecek yıllarda diğer sözleşmelerde katkı payı olarak kullanılabiliyor.

Sözleşmeleri bu şekilde yönetebilmek için;

-Her yıl sistemde en az bir adet 10 yılı tamamlayan sözleşmenin olması,

-Katılımcının 56 yaşını tamamlaması gerekiyor.

BES'TEN EMEKLİ OLURKEN YAPILACAKLAR LİSTESİ

2024 ASGARİ ÜCRETİ VE DEVLET KATKISI