BES'TEN EMEKLİ OLURKEN YAPILACAKLAR LİSTESİ

Bireysel emeklilik sisteminde devlet katkısı uygulaması 11. yılına girdi. Devlet katkısı uygulaması nedeniyle sisteme giren ve sistemde 10 yıl ve 56 yaşını tamamlayarak emeklilik hakkını kazananların sayısı giderek artıyor. Bu nedenle herhangi bir kayba uğramamak ve sistemdeki haklarınızdan tam olarak faydalanmak için;

1-Emeklilik hakkı kazanacağınız yılın devlet katkılarını en üst seviyeden kazanmak için, emeklilik tarihinden önceki 2-3 ayda; o yıl geçerli yıllık brüt asgari ücret tutarındaki katkı payını ne yapıp- edip, sisteme yatırmaya çalışın. Çünkü bir-iki ay içerisinde bu katkı payı size %30 getiri sağlayacak.

2-Emeklilik tarihiniz yılın ikinci yarısına sarkıyor ise, yapabiliyorsanız eğer; bu kez hem içinde bulunduğunuz yılın hem de, bir sonraki yılın devlet katkılarından kısa sürede faydalanma olanağınız var. Emeklilik hakkı kazandığınız yılın ve takip eden yılın devlet katkılarını alabilmek için aralık sonuna kadar her iki yıl için de maksimum katkı payını yatırmaya çalışın. Takip eden yılın ocak ayında emeklilik hakkınızı kullanın.

3-Eğer sistemden emekli maaşı almak istiyorsanız, emeklilik talebinizi şirkete iletmeden önce hem kendi çalıştığınız şirketten hem de başka şirketlerin yetkililerinden programlı ödeme konusunda bilgi alın. Olası maaş hesaplamalarını karşılaştırın.

4-Emeklilik talebinizi şirkete iletmeden önce, bütün birikiminizi para piyasası fonları, temkinli değişken fon, kısa vadeli borçlanma araçları fonlarında yatırıma yönlendirin. OKS tarafında iseniz, başlangıç fonları aynı işi görecektir. Böylelikle, BES’te emeklilik talebini sisteme ilettiğiniz tarih ile size ödeme yapılacak tarih arasında piyasalarda oluşacak dalgalanmalardan etkilenmeyeceksiniz.

5-Eğer hem gönüllü BES’te hem de OKS sözleşmeniz varsa ve her ikisinde de emeklilik hakkı kazanmışsanız, her yıl için OKS’den ve gönüllü BES’ten ayrı ayrı en üst sınırdan devlet katkısı almak hakkınız bulunuyor. OKS’de ek katkı payı sadece ‘askıda’ olan sözleşmelere yatırılabiliyor. Bu nedenle işyeri değiştirdiğinizde eski firmanız bünyesinde kalan ve ‘Askıda’ haline dönüşen sözleşmelerinizi kapatmayarak bunlara emeklilik tarihinizde ek katkı payı yatırabilir ve en üst seviyede devlet katkısından faydalanabilirsiniz. Devlet katkısından en üst seviyede faydalanmak için ‘Askıda’ sözleşmeniz yok ise bu kez maaşınızın tamamının sisteme katkı payı olarak yatırılmasını talep edebilirsiniz. Ama bu talebinizi en az bir yıl öncesinden şirkete veya işverene iletmeniz gerekir.

6-Eğer dışarıda başka bir yatırım planınız yok ise bırakın, birikiminiz sistemde değerlenmeye devam etsin. Böylece, hem sisteme yatırdığınız katkı payları karşılığında devlet katkısı almaya devam edebileceksiniz, hem de dilediğiniz her an sistemden ayrılabilme ayrıcalığına sahip olacaksınız. Sisteme hiç katkı payı yatırmasanız bile fonlarınız sistemde değerlenmeye devam edecektir.

OKS'DE 'ASKIDA' EMEKLİLİK SERTİFİKASI NE DEMEK?

HER YILA BİR BES SÖZLEŞMESİNİN NE FAYDASI VAR?