BORSALARDA ÇÖKÜŞ BAŞLADI MI?

BORSALARDA ÇÖKÜŞ BAŞLADI MI?

Hisse senedi piyasaları 2017 yılında kötü gelişmeleri, haberleri fiyatlamadan sürekli olarak çıkışına devam etti. Düzeltmeler çok sınırlı kaldı. Bunun sonucu olarak borsalar tarihi zirvelere ulaştı. Grafikte görüldüğü gibi DOW başlangıçta diğer piyasalara göre daha zayıf iken, daha sonra yükseliş hızını artırmış. Hemen hemen bütün hisse piyasaları cuma gününden itibaren düşüşe geçiyor. BİST 100 Temmuz-Ağustos-Eylül döneminde en çok yükselenlerden biri iken, Kasım- Aralık döneminde en çok düşenlerin arasında yer alıyor. Son düşüşte FTSE ve CAC40 en çok değer kaybeden endeksler oluyor.

Satışların nedeni olarak gösterilen ABD tahvil faizlerinin yükselişi borsaları patlattı tamam da, önümüzdeki dönemde 3-4 faiz artışı daha yapacak olan FED nedeniyle tahviller nasıl getiri sağlayacak? Faizlerin yükseliş döneminde değer kaybedeceği belli olan tahvillerde hangi yatırımcı bekleyecek? Hem de faizlerin yükselişinin uzun yıllara yayılacağı varsayımında.

Şöyle düşünelim, 2018’de tahvil faizleri yükselecek, tahvilde bekleyen yatırımcı en azından enflasyona karşı kaybedecek.  Altın hiçbir getiri sağlamadığı gibi, fiyatı değişken. Piyasalardaki dalgalanmadan faydalanmak için pozisyon alınabilir. Halihazırda dünyada altının değer artışını gerektiren bir gelişme olmadığına göre para, neden getiri sağlamayan bir yatırımda beklesin. O zaman altın da şu an bir sığınak değil.

Gelelim hisse senedi piyasalarına. Burada temettü verimi tahvil faizinin altında. Tamam ama bir getiri yine de var. Üstelik dünya ekonomisi öyle böyle toparlanıyor, İyi bir portföy yöneticisi eğer risklerini iyi dengelerse her zaman yıllık bazda hisse senedi piyasalarında tahvil getirisinden fazla kazanabilir.

Toparlayacak olursak, piyasalar bir geçiş döneminde. Dünya ekonomisi aşırı paranın var olduğu yeni bir düzende denge bulmaya çalışıyor. Bu denge arayışında hisse senedi piyasalarından çıkıp gidildiğinde, getiri sağlayacak alternatifler henüz zayıf. Bir süre tahvil faizleri yükselmeye devam ederken hem burada oluşacak kaybı telafi edecek hem de extra getiri sağlanabilecek tek alan halen hisse senetleri gibi görünüyor. Evet, bu geçiş dönemi aşırı oynak, aşırı belirsiz. Yatırımcıda yükseklik korkusuna neden olacak kadar yükselmiş piyasalarda pozisyon taşımak zor. Haklısınız ama burası DOW Jones’un 120 yılda geldiği seviye. 120 yıllık bir piyasanın zirvesi de düzeltmesi de kendine has olacak.

DEVLET KATKILARINDA YENİ DÜZENLEME GELİYOR

DEVLET KATKILARINDA YENİ DÜZENLEME GELİYOR

CAYMA HAKKI SÜRESİ 6 AYA MI ÇIKIYOR?

CAYMA HAKKI SÜRESİ 6 AYA MI ÇIKIYOR?