DOLAR’DA DÜZELTME GELİR Mİ?

DOLAR’DA DÜZELTME GELİR Mİ?

Dolar sadece bizim piyasamızda değil, bütün piyasalar üzerinde çok önemli. Neden? Dolar endeksinin yükselişi, paranın dolara doğru yol aldığını gösteriyor. Yani diğer ülke paralarından çıkış ve dolara geçiş söz konusu. Bunun arkasında ticaret savaşları, kur savaşları gibi argümanlar olsa da ana argüman FED’in genişleme politikalarına son vererek, daralmaya ve faiz artışlarına başlamış olması. Artık faiz artışı olacak mı olmayacak mı, tartışılmıyor. Kaç faiz artışı olacağı tartışılıyor.

ABD’de başlayan faiz artışları bütün dünyada faizlerin yukarı doğru hareket etmesine neden oldu. Çünkü FED’in genişlemeci politikalarıyla dünya piyasalarına yayılan bol ve ucuz para Türkiye de dahil olmak üzere bütün ülkelerde faizlerin düşmesini sağladı. Dünyada Japonya ve Avrupa bölgesinde eksi faizler görüldü.  Faizlerin düşüşü bütün dünya piyasalarında neden sevinçle karşılandı? Çünkü, faizler düşerken elde tutulan portföyler hızla değer kazandı. Sermaye sahipleri vade sonuna kadar beklemeden getirileri kısa sürede elde ettiler. Fakir kesimler için düşük faizler ve borçlanma olanaklarının kolaylaşması tüketim eğilimini tetikledi. Uzun sürede birikim gerektiren ev, araba gibi ihtiyaçları düşük faizli kredilerle elde etmek kolaylaştı. Büyük resimde FED, Avrupa, Japonya ve İngiltere Merkez Bankaları tarafından piyasalara sürülen paralar dünyadaki fakir kesimler tarafından ev araba almak için kullanıldı. Gayrımenkul fiyatları her yerde yükseldi. Amerika’daki Mortgage krizinin olumsuz etkileri giderildi,  sermaye piyasalarında hisse fiyatları yükseldi. Herkes mutluydu. Dolar endeksi 2008’te tarihi dip seviyesi olan 73’leri gördü.

Aynı dönemde içeride dolar/TL kuru 1,15’lerde taban oluşturmuştu. 11 yılda 3 katı geçen bir değer artışı söz konusu. Faizler (o dönemde AB uyum yasaları müzakereleri ve kredi kuruluşlarından yatırım yapılabilir notunun etkisiyle) 2013 Mayısında %4,6’lara kadar geriledi.

2013’te FED’in genişlemeci politikalara son vereceğini açıklamasıyla piyasalar yeni duruma uyum sağlamaya çalışıyor. Para akımlarının tekrar dolar tarafına dönmeye başlamasıyla içeride son iki yılda hızlanan dolar/TL paritesindeki yükseliş eğilimi bütün dünya ile birlikte içeride de faizlerin artışına neden oldu. Faizler %20’lere dayandı.

Bu geniş çerçeveden dar çerçeveye geçersek, 5’in hemen altında oluşan direnç kısa vadede dolar/TL paritesinin bir üçgen görünümü içinde sıkışması olasılığını artırıyor. Teknik olarak dalga sayımına göre üçgenin yukarıya kırılması olasılığı daha yüksek görünüyor. Muhtemelen 2-3 aylık bir sıkışma ve yeni bir yukarı hareketten sonra bir yıla yayılabilecek bir dinlenme görülebilir. Ancak dinlenme bölgesinin aralığını belirleyecek olan şey de bu dönemde uygulanacak olan ekonomi politikalarıdır.

OKS’DE 5. FAZ

OKS’DE 5. FAZ

TEMETTÜ YATIRIMI BES'İ YENER Mİ

TEMETTÜ YATIRIMI BES'İ YENER Mİ