TÜFE İLE DOLAR/TL İLİŞKİSİ

TÜFE İLE DOLAR/TL İLİŞKİSİ

Dolar/TL her zaman iç piyasada takip edilen kur olmuştur. Halbuki bizim dış ticaretimizin çok büyük bir kısmı Avrupa ülkeleriyle, dolayısıyla EURO cinsinden. Fakat dolara gösterilen hassasiyet EURO’ya gösterilmiyor. Kimbilir, belki de dolara karşı EURO’nın tarihi geçmişinin çok kısa olması bu sonucu getiriyor.

İçeride doların 4 liraya dayanması piyasaları hop oturtup, hop kaldırıyor. Borsa düşerken faizler yükseliyor. Uluslararası piyasalarda Türkiye’nin risk primi artıyor. Doların yükselişine karşı herkesin kendi önerileri var. Ama öneriler genelde aşağıdaki başlıklarda sıralanıyor.

1-Dolar/TL kurunun yükselmesine dolayısıyla TL’nin zayıflamasına izin verilmeli. Böylece hem cari açık kapanır. Hem de uzun süreli enflasyonun kura yansıması sağlanır.

2-Dolar/TL kurunun artışına izin verilmemeli. Çünkü kur artışı dolaylı olarak enflasyona yansıyacak bu da enflasyon-kur sarmalına dönüşebilecektir. Bunun için faizler artırılmalı ki, yabancı yatırımcı açısından cazip olsun. İçeriye döviz girsin, kur ucuzlasın.  

Merkez Bankasından piyasalardaki gelişmelere karşı nasıl bir tepki gelir bilinmez. Ama ilişikteki grafikte de görüleceği gibi dolar kurunun enflasyondaki artışın üzerine çıktığı görülüyor. 2000’lerin başında enflasyonun üstüne atak yapan dolar kuru 2003 ortalarında enflasyonu aşağı kırmış. 2017’nin başına kadar da doların artışı hep enflasyon artışının arkasından gelmiş. 2017 başlarında ve 2017 sonlarında enflasyonun üzerine atak yapan kur, 2018 başında enflasyonun altına inse de tekrar enflasyonun üstünde seyrediyor. Dolar kurunda ara ara yukarı yönde ataklar olsa da diğer şartlar aynı kalmak üzere muhtemelen 4-4,05 aralığında bir süre dengelenme beklenebilir. Tabi ki enflasyonda da yukarı yönlü bir sıçrama görülmez ise.

SOSYAL GÜVENLĞİN TARİHSEL GELİŞİMİ

SOSYAL GÜVENLĞİN TARİHSEL GELİŞİMİ

SOSYAL GÜVENLİK BİREYSEL ÇABALARLA BAŞLADI

SOSYAL GÜVENLİK BİREYSEL ÇABALARLA BAŞLADI