OKS’DE 5. FAZ
Otomatik Katılım sistemi geçen yıl ocak ayında başladı. Sisteme öncelikle bin ve üzerinde çalışanı olan işyerleri dahil edildi. Hem bireysel emeklilik şirketleri hem de işverenler için yeni olan otomatik katılım sisteminin işler hale gelmesi çok önemliydi. Üzerinden geçen bir buçuk yılda kamuoyu ve çalışanlar OKS hakkında bilgi sahibi oldu. Bireysel emeklilik şirketleri de, iş akışlarını iyileştirdiler. Giderek daha az çalışanı olan işverenlere doğru genişleyen sistemde, Temmuz 20018’den itibaren çalışan sayısı 10 ve üzerinde ancak 50’den az olan işverenler sisteme dahil edilecek. Halen işverenlerin sisteme dahil edilme çalışmaları devam ediyor. Bireysel emeklilik şirketleri daha çok sayıda çalışanı olan işverenler ile yüz yüze çalışırken bu kez hemen hemen hepsi dijital uygulamalar ile işverenleri sisteme dahil etmeye çalışıyor.
5. FAZIN KAPSAMI
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Nisan 2018 verilerine göre özel sektörde 10-49 çalışanı olan işyerlerinde çalıştırılan sigortalı sayısı 4,5 milyon olup, 2016 yılı sigortalı yaş dağılımı dikkate alındığında, bu kişilerin %86’sının 45 yaş veya altında olduğu tahmin edilmektedir. Dolayısıyla, Temmuz 2018’deki 5. Fazda yaklaşık 4 milyon kişinin otomatik katılım sistemine dahil edilmesi bekleniyor. Çalışanlardan OKS’de kalmak isteyenler sistemde katkı payı ödemeye devam edecek, istemeyenler ise diledikleri zaman sistemden çıkma konusunda serbest. Sistem kamuoyunda her ne kadar zorunlu emeklilik sistemi olarak bilinse de, buradaki zorunluluk sadece çalışanı sisteme dahil etme konusunda.
12 MİLYON KİŞİ YOKLANDI
Başlangıcından beri OKS ile sisteme yaklaşık 12 milyon çalışan dahil edildi. Bunların 4,2 milyonu sistemde kalırken yaklaşık 7,7 milyonu ayrılmayı tercih etti. Sistemden ayrılanların %26’sı ödeme güçlüğü çektiği için sistemden ayrılmayı tercih ederken,%16’sı birikimlere ihtiyaç duyduğu için sistemden çıkmış. Yaklaşık %15’lik bir kesim de sisteme gerek duymadığını ifade etmiş. Sistemde kalan 4,2 milyon kişi bir buçuk yılda sisteme 2,985 milyon katkı payı ödemiş. Katkı paylarının yönlendirildiği fonların değeri ise 3,1 milyarı aşmış. Bir buçuk yılda çalışanların ücretlerinden kesilen %3’lük katkı paylarıyla ulaşılan bu rakam ciddi bir birikimi ifade ediyor.
FONLARIN DAĞILIMI
OKS’de katkı paylarını değerlendirmek üzere başlangıç fonları, standart fonlar ve dört ayrı kategoride değişken fonlar katılımcıların tercihine sunuluyor. Katılımcıların genel tercihine bakıldığında OKS’deki 3,1 milyarlık birikimin üçte ikisinin faizli ve faizsiz standart fonlarda yatırıma yönlendirildiği görülüyor. Sisteme girişte katılımcıya sunulan faizli ve faizsiz başlangıç fonları da toplam birikimin yaklaşık olarak üçte birini oluşturuyor. OKS katılımcıları tarafından değişken fonların çok fazla tercih edilmediği gözleniyor.
2019 Ocak ayında en az 5 en çok 9 çalışanı olan işverenler sisteme dahil edilecek. Böylelikle yılbaşında 5 kişi ve üzerinde çalışanı olan işverenlerin hepsi yoklanmış ve sisteme dahil edilmiş olacak. Bu tarihten sonra, sistemin kapsama alanındaki işverenlerde çalışanlar her yıl tekrar kontrol edilecek. Sisteme giriş kriterlerini karşılayıp da sisteme girmemiş veya daha önce girip de ayrılmış olan çalışanlar sisteme yeniden dahil edilecekler.
AVİVASA GENEL MÜDÜRÜ SAYIN FIRAT KURUCA’NIN GÖRÜŞLERİ
‘Otomatik Katılım’ın 1,5 yılda ulaştığı katılımcı sayısı, 15 yılda BES’in ulaştığı katılımcı sayısının yarısına ulaştı. Bu Otomatik Katılım’ın başarısını ortaya koyuyor. BES ve Otomatik Katılımın, bireylerin tasarruflarını artırarak, emeklilik dönemlerinde bugünkü yaşam standardını koruyabilmeleri için en etkili çözümler olduğunu her fırsatta anlatmak gerekiyor. Bu konuda bilinçlendime ve bilgilendirmeye, sistem daha çok kişi tarafından sahiplenene dek devam etmeliyiz.
Avivasa’da 5 bin işverende çalışan 1.3 milyon kişiyi OKS’ye dahil ettik. Bu rakamlarda 10-49 çalışanı olan işletmeler yer almıyor. AvivaSA’nın, OKS kapsamındaki fon büyüklüğü 298 milyonu aşmıştır. Bunun % 54’ü standart fonlarda % 45’i başlangıç fonlarında % 1’i değişken fonlarda değerlendirilmektedir. Çalışanların tercihlerine bakıldığında ise, başlangıç fonları % 82; standart fonlar % 17 ve değişken fonlar % 1 olarak görülmektedir.
Otomatik katılımın gelişmesi için en kritik konunun işveren katkısı olduğu görüşündeyiz. İşverenlere yük yaratmayacak öneriler üzerine çalışıyoruz. Mesela geçici olarak vergisel avantajlar sağlanabilir, işsizlik fonundan buraya geçici süreyle kaynak aktarılabilir. Diğer taraftan; kıdem tazminatının fonlu yapıya dönüştürülmesine karar verilirse bunun sektörümüz tarafından yönetilmesi yerinde olur. Fonlu bir yapıya dönüşmesi halinde, emeklilik sisteminin içinde konumlanması gerekir. Bu şekilde, hem çalışanlar tek bir sistemden şeffaf olarak birikimlerini görebilecek, hem devlet tüm emeklilik fonlarını aynı şekilde gözetleyip, denetleyebilecektir.’