BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDEN NASIL EMEKLİ OLURUM?

Bireysel emeklilik sisteminden emekli olmak demek, katılımcıların devlet katkılarının tamamına hak kazanması anlamına geliyor. Emeklilik hakkı kazanmanın aynı anda karşılanması gereken iki kriteri bulunuyor. Bunlardan birincisi sistemde 10 yılını tamamlamak,  ikincisi 56 yaşını bitirmek. Bu iki kriteri aynı anda karşılamayan katılımcılar emeklilik hakkı kazanamıyorlar. Yani devlet katkılarının tamamını almaya hak kazanamıyorlar. Yoksa bilindiği gibi, katılımcılar dilediği zaman, kendi birikimlerini ve sistemde bulunulan süreye bağlı olarak, devlet katkılarının hak kazanılan kısmını alarak sistemden çıkabilir.

Sistemde birden fazla sözleşmesi olan katılımcılar, dilerse; sadece emeklilik hakkı kazandığı sözleşmesindeki birikimlerini ve devlet katkılarının tamamını alarak (getiriler üzerinden %5 stopaj kesilerek) emeklilik hakkını kullanabilir. Kalan sözleşmelerine katkı payı ödeyerek devlet katkısı almaya devam edebilir. Bu durumda kalan sözleşmelerindeki devlet katkılarının tamamını alabilmek için sözleşmelerinden en az birinde 10 yılı tamamlaması gerekir.

Dilerse de; sistemdeki bütün emeklilik sözleşmelerini birleştirerek (bir aylık bir sözleşme bile olsa) hepsinden aynı anda emekli olabilir. Bu durumda katılımcının sistem ile hiç bir bağı kalmaz. Daha sonra isterse yeniden sisteme girerek, birikim yapabilir ve 10 yıl kalarak devlet katkılarının tamamını alabilir.

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDEN EMEKLİ MAAŞI NASIL ALINIR?

BES’E NE KADAR KATKI PAYI ÖDEMELİYİM?