BES’TEKİ DIŞ BORÇLANMA ARAÇLARI FONLARI HANGİLERİDİR

Bireysel emeklilik sisteminde, döviz cinsi getiri hedefleyenlerin yatırım araçlarından biri ‘dış borçlanma araçları fonları’dır. Dış borçlanma araçları fonlarının portföylerinde en az yüzde 80 oranında T.C Hazine’si veya özel şirketler tarafından döviz cinsinden ihraç edilen borçlanma araçları bulunuyor. Bu borçlanma araçları dolar veya euro cinsinden olmasına rağmen genellikle EUROBOND olarak adlandırılıyor. Vadeleri 20-30 yıla kadar uzayabiliyor. Tabi ki vade uzadıkça bu varlıkları daha düşük fiyatlardan almak mümkün olabiliyor. Aşağıdaki tabloda 30 Ocak 2023 itibariyle sistemdeki borçlanma araçları fonlarının en yüksek getiriden en düşüğe doğru sıralanmış listesi izlenebilir.

DIŞ BORÇLANMA ARAÇLARI FONLARI NASIL GETİRİ SAĞLIYOR?

Dış borçlanma araçları fonlarının portföyünde bulunan Eurobondlar, üç şekilde getiri sağlıyor: Birincisi; dolar/TL paritesinin yukarı yönlü hareketi, portföydeki döviz cinsi varlıkların TL cinsinden değerini artırıyor.

İkincisi; portföydeki döviz cinsinden borçlanma araçlarının faizlerinin düşmesiyle daha uzun vadede oluşacak getiri öne çekilmiş oluyor ve portföydeki eurobondların değeri artıyor.

Üçüncüsü; kupon ödemeleri, yani dönemsel faiz verdikleri için (genellikle dolar cinsi olan eurobondlar altı ayda bir, Euro cinsi olanlar yılda bir faiz ödemesi yapıyor.) portföye döviz cinsinden nakit akışı sağlanıyor. Bu nakit akışıyla yine eurobondlara yatırım yapılıyor.  

Görüldüğü gibi, bir taraftan dolar/TL paritesindeki yukarı yönlü hareketler, eurobondların TL bazında değerinin artmasını sağlarken, diğer taraftan eurobondların faizlerinin aşağı yönde hareketi yani faizlerinin düşmesi de bu varlıkların değer kazanmasına neden oluyor.

RİSKLERİ NELERDİR?

Aslında kamu dış borçlanma araçlarının değer kazanmasını sağlayan dövizdeki artışlar; aynı zamanda risk de oluşturuyor. Şöyle ki; dolar/TL de yukarı yönlü bir hareket başladığında genellikle yurt dışında CDS’ler (risk primi) de arttığından, euronbondların faizleri yükseliyor.  Böylece kur yükselişinden gelen değer artışının bir bölümü eurobondların faizlerinin yukarı yönlü hareketi nedeniyle törpülenmiş oluyor. Dolayısıyla kısa vadede dövizdeki yükseliş fonun getirisine yansımıyor. Ancak uzun vadede döviz cinsinden getiri sağlayan kupon ödemeleri (faiz getirisi) bu varlıkların getirilerini güçlendiriyor. Aşağıdaki tabloda dış borçlanma araçları fonlarının beş yıllık getirileri en yüksekten en düşüğe sıralanmış halde listeleniyor.

Fon bazında detaylı analiz için www.besanaliz.com

EMEKLİLİK PLANI NEDİR?

BES FONLARININ YÖNETİMİNDE KATILIMCILARIN SEÇENEKLERİ NELERDİR?