BES FONLARİ PORTFÖYÜNE HANGİ VARLIKLARI ALABİLİR?

BES fon portföyüne, aşağıda belirtilen yatırım araçları alınabilir ve belirlenen işlemler yapılabilir:

Hisse senetleri: SPK tarafından izin verilen yerli ve yabancı borsalarda işlem gören hisse senetleri fon portföyüne dahil edilebilir. Ayrıca halka arzlardan da hisse senedi alım talebinde bulunabilir.
-Mevduat ve katılma hesabı: Bankalarda bireysel ve kurumsal yatırımcılara sunulan her türlü mevduat türü BES fonları için de kullanılabilir. Fonun portföyündeki nakdi değerlendirmek üzere vadeli-vadesiz, TL-döviz-altın, kur korumalı-faiz korumalı mevduat/katılma hesapları açılabilir.
-Borçlanma araçları, repo ve ters repo işlemleri ile ortaklık payları: Kamu ve özel sektör tarafından ihraç edilen devlet tahvili, hazine bonosu, finansman bonosu, gelir ortaklığı senetleri, kira sertifikaları fon portföyüne alınabilir.

-Devlet tahvili: Kamu hazinesi tarafından çıkarılan bir yıldan daha uzun vadeli borçlanma araçlarıdır.

-Hazine Bonosu: Kamu hazinesi tarafından çıkarılan bir yıldan daha kısa vadeli borçlanma araçlarıdır.

-Finansman Bonosu: Büyük şirketler, bankalar ve finans kuruluşları tarafından çıkarılan ve vadesi dokuz ayı aşmayan borçlanma araçlarıdır.

-Gelir Ortaklığı Senedi: Çoğunlukla kamu kuruluşlarına ait ulaşım, haberleşme ve enerji tesislerinin gelecek yıllardaki gelirlerine ortak olmak için çıkarılan borçlanma araçlarıdır.

-Kira Sertifikaları: Bir varlığa sahip olmayı veya ondan yararlanma hakkını gösteren, yatırımcısına belirli periyotlarda sabit veya değişken getiri sağlayan, faizsiz sermaye piyasası ürünüdür.

-Kıymetli madenler, kıymetli madenlere ve gayrimenkule dayalı varlıklar: BES fonları altın, gümüş gibi külçe madenler ve bunlara dayalı olarak ihraç edilen sertifikalara yatırım yapabilir. Ayrıca gayrımenkul yatırım fonlarının katılma payları ve gayrımenkul yatırım ortaklıklarının hisse senetleri portföye alınabilir.
-Türev araç işlemleri ile varantlar,
-Takasbank para piyasası işlemleri ve yurt içi organize para piyasası işlemleri,
-Yatırım fonu katılma payları: SPK tarafından izin verilen yerli ve yabancı piyasalarda işlem gören yatırım fonları, borsa yatırım fonları ve fon sepeti fonları fon portföyüne alınabilir.
-Borsalarda gerçekleştirilen türev araç işlemlerinin nakit teminatları ve primleri,
-Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler ve Varlık Teminatlı Menkul Kıymetler:
Kaynak kuruluşun bilançosunda yer alan alacakların bilançodan çıkarılarak menkul kıymetleştirilmesi suretiyle ihraç edilen sermaye piyasası araçlarıdır
-Kurulca belirlenen diğer yatırım araçları.

BES FONLARINDA FON TOPLAM GİDER KESİNTİSİ NEDİR?

DEVLET KATKISI FONLARI HANGİ VARLIKLARA YATIRIM YAPABİLİR