OKS'DE 'ASKIDA' EMEKLİLİK SERTİFİKASI NE DEMEK?

Otomatik katılım tarafında çalışanlar işverenleri tarafından sisteme dahil ediliyor. İşverenler çalışanın katkı payından yaptığı katkı payı kesintilerini, BES şirketine aktarıyor. BES şirketi de işverenden gelen katkı payı dağılımını çalışanların hesaplarına yansıtıyor ve tercih edilen fonlar aracılığı ile para ve sermaye piyasalarına yönlendiriyor.

Peki, çalışanlar iş değişikliği yaptığında ne oluyor? Her yeni iş yerinde o işletmenin dahil olduğu OKS sözleşmesi (OKS’de bireysel emeklilik sözleşmesini işveren imzalıyor. Bu sözleşmelere bağlı olarak çalışanlar adına sertifikalar oluşturuluyor.) ile tekrar OKS’ye dahil ediliyor. Çalışan isterse, eski işveren nezdindeki OKS sertifikasını yeni işyerine aktarabiliyor ya da, kendisi dışarıdan katkı payı ödemeye devam edebiliyor veya hiç bir şey yapmadan öylece bırakabiliyor. İşte hiç bir şey yapılmadan öylece bırakılan bu sertifikalar ‘askıda’ olarak nitelendiriliyor.

Peki, sertifika ‘askıda’ olunca ne oluyor?

Askıdaki sertifika portföyde hangi fonlar var ise, onlarla yoluna devam ediyor. Bu sertifikalardan herhangi bir ara verme kesintisi vb. kesinti yapılamıyor. Çalışan ne zaman isterse bu sertifikasını ya yeni işverendeki sertifikasıyla birleştirerek ya da dışarıdan katkı payı ödeyerek aktif hale getirebiliyor.

BES'TEN EMEKLİ OLURKEN YAPILACAKLAR LİSTESİ